Aktüel Psikoloji/ Haber Merkezi
İnsan doğasında var olan kaygı ve endişe, sınav mevsiminin gelmesiyle zirveye çıkarak öğrenci ve ailelere geçici de olsa stres yaşatabiliyor. Ortadoğu Klinik Dergisinde yayınlanan bir haberde, sınav mevsiminin yaklaşmasıyla oluşan sınav stresi ve gerginliğini atmanın mümkün olduğu açıklandı.
Sınav öncesi öğrencilerin genelinde gerginlik, endişe, zihinsel meşguliyet ve kaygı şeklinde refleksif bir takım tepkimelerin meydana geldiği belirtilirken, meydana gelen bu tepkilerin öğrencinin yıl boyunca uyguladığı etüt çalışmalarının sonucunu da olumsuz etkilediği vurgulandı.
Gerginlik ve stresi aşmanın öncelikli şartı olarak korku ve "sınavı nasıl geçeceğim" endişesinden uzaklaşmalarıyla mümkün olacağı ifade edilirken, genel olarak korku, endişe ve gerginliğin genel tanımı da yapıldı.
Genel Olarak Korku Nedir?
Korku: İstenmeyen bir durum karşısında meydana gelen olayda vücudun vermiş olduğu doğal bir tepki. Fakat istenmeyen bu durumun artmasıyla mevcut korku, gerginliğe dönüşerek endişeye zemin hazırlar ve durum sonuç olarak panik atakla noktalanabilir.
Korkuya Sebep Olan Unsurları Ksıtlamak Mümkün Mü?
Kişisel Tutumlar: Öğrenci Yıl içerisinde ciddi bir program hazırlayarak planlı çalışmalı/ planlı çalıştıysa bol bol soru çözmeli.
Okul Ve Çevresel Tutum: Yıl içerisinde sürekli denemelerle kendini hazırlayarak rahat ders çalışabileceği ortamları tercih edip stres ve gerginliği ortadan kaldırmalı.
Aile İçerisindeki Tutum: sınav sürecini atlatana kadar evde bulunan kardeşlerden süreci sağlıklı atlatabilmek için motivasyon noktasında destekte bulunmalarını istemek.
Kaynak/ Klinik Dergisi