Dilara Koçak / MİLLİYET
ÖSS’ye sadece iki gün kaldı. Ben 1990 yılında aynı heyecanı yaşadım o zaman sınav iki aşamalıydı yani iki kere stres heyecan, endişe, merak ve hazırlık. Sınavdan çıktığım anda Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanacağım içime doğmuştu. Mesleğini sevmek ve zevkle yapmak inanılmaz keyif verici bir etken. Tüm öğrenci arkadaşlara başarılar...
Sınava bir gün kala ve sınava gitmeden önce yenilenler önemli. Kahvaltı başarıyı etkiliyor bir gece önceki yemek ve uyku da sınav için etkili olabilir. Bu yüzden aşağıdaki noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum:
Sınavdan önceki gün:
Şimdiye kadar hiç tüketilmemiş bir besin sınavdan bir gün önce yenmemelidir. Çünkü hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir.
Mümkünse dışarıda yemek yenilmemeli, evde daha önce denenen, en çok sevilen yemekler tercih edilmelidir.
Uyku saatinden bir - iki saat önce çay, kahve içmeyip kafein içeren içecekler yerine bitki çayları tercih edilmelidir.
Stres ve gerilimin arttığı dönemde bazı kişiler çikolata veya tatlı yiyerek kendini rahatlatır. Bu konuda dikkat edin aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi barsak hareketlerinizi bozabilir.
Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacı sütlü ve meyveli tatlılar, kuru meyveler ile bastırılmaya çalışılmalı, çikolata miktarı her zaman yenilenden daha fazla olmamalıdır.
Sınavdan önceki tüm gün sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.
Sınav sabahı bunlara dikkat
Yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Kahvaltı, sınav sabahı da büyük önem taşır.
Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalıdır. Şekerle ilgili yanlış uygulamalar, sınav sırasında sorun yaratabilir. Protein içermeyen, bir öğünde aşırı tüketilen çikolata, meyve suyu, şeker ve benzeri yiyecekler, kan şekerini hızlı yükseltir. Bunun sonucunda pankreastan aşırı insülin salınımı, ardından kan şekerinde düşme ve beraberine konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi, uyku hali doğabilir. Bu sebeple sadece meyve yemek veya meyve suyu içmek, sadece reçelli ekmek veya bal tüketmek yanlıştır. Protein mutlaka alınmalıdır. Protein kaynağı olarak, peynir, süt veya yumurta tercih edilebilir.
Sınav sırasında susamaya neden olabilecek aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.
Kahvaltıda içecek olarak kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine, süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir.
Doğru olan normal davranış tarzı, mümkün olduğunca korunmalıdır. Sınav öncesi, son akşam yemeği ve sabah kahval-tısında bazı öğrenci adayları gereğinden fazla titiz davranıyor. Her zaman tükettikleri yiyecekleri yemiyorlar. Bu kadar değişiklik ve stres gereksiz. Doğru beslenme sınırları içinde kalmak, başarıyı artırmak için yeterli olacaktır. Ailelerin bu konuda ısrarcı ve ürkütücü olmamaları da çok önemli.
Öğrencilere örnek sınav sabahı kahvaltısı
Sabah
2 dilim ekmek
1 - 2 dilim peynir
4 - 5 zeytin
1 bardak süt
1 adet yumurta
Domates-salatalık
VEYA
1 tost
3 - 4 parça ceviz
1 adet yumurta
1 bardak taze meyve suyu
Salatalık Domates
Sınav sırasında SU
Sınavda su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyu da tercih edilebilir. Ancak sınav sırasında yenilen veya içilen hiçbir besinin mucize yaratmayacağı da unutulmamalıdır. Sınavlar genelde uzun sürer. Bu süre içinde vücudun sıcak hava veya ter ile oluşan sıvı kaybını yerine koymak doğru bir davranıştır. Ancak aşırı miktarda sıvı tüketimi, tuvalet ihtiyacını tetikleyebilir.