Sınav Sonrası Çocuğunuzu Aşağılamayın

Sempati Psikolojik Danışmanlık ve Hipnoterapi Merkezi doktoru Ramazan Özarslan, anne ve babaların çocuklarına sevgilerini sınav sonuçlarına göre göstermemesi gerektiğini ifade etti.

Psikolog Doktor Ramazan Özarslan, anne ve babaların Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonrası çocuklarına 'senin için milyonları harcadım', 'senin için harcadım emekler boşa gitti' gibi sözlerle evlatlarının olası intiharlarına davetiye çıkarmaması konusunda uyarıda bulundu.

Anne ve babaların çocuklarına karşı sevgilerini sınav sonucuna gösterme yanlışlığı hatasına düşmesine özen göstermesi tavsiye eden Özarslan, çocuklarına sınav sonrası nasıl davranacağını bilmeyen ailelerin psikolog desteği alarak telafisi mümkün olmayan yanlışlıkların önüne geçmiş olacağını ifade etti. Sınav sonrası ailelerin çocuklarını kesinlikle başkalarının çocuklarıyla kıyaslama yanlışlığına düşmesine dikkat çeken Özarslan, sözlü azarlar karşında kendinde güven eksikliği hisseden gençlerin o andaki ruh dünyasına göre 'intihara' kalkışa bileceğini dile getirdi.

Özarslan, "ÖSS sonrası aileler çocuklarını suçlayıcı hiç sözlü girişimde bulunmasın. Özellikle anne ve babaların 'senin okuman için saçımı süpürge ettim', 'yemedik içmedik senin okuman için dişimizden tırnağımızdan arttırdık, sen ise bizi komşulara mahcup ettin' gibi sözlerle çocuklarına çıkışmasın. Bu tür sözler çocukların intiharını tetikler. Bu konunda anne ve babalar uyanık olmalı. Çocuklarına karşı sevgilerini ve bakış açılarını sınav sonuçlarına göre göstermesin. Sınav sonuçları ne olursa olsun ailelerin çocuklarının kendileri için 'özel' olduğunu hissini, sözleri ve davranışlarıyla göstermeli. Çocuğunun üzerine aşağılayıcı sözlerle gitmesin. Çocukta güven eksikliği intihara davetiye çıkarır. "diye konuştu.

Özarslan, gençlerdeki sınav öncesi kaygının sonuçlar açıklanıncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Özarslan, Hacattepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, sınava girecek bir öğrencinin sınav kaygısının ameliyata girecek hastadan daha yüksek olduğunu söyledi.

(CİHAN)

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?