Sınav Heyecanını Aşmanın Yolları

Sınav heyecanı doğru yönetildiği takdirde başarıyı artırırken, kontrol edilemeyen heyecan öğrencinin başarısız olmasına yol açıyor.

 Öğrencinin performans kaygısı nedeniyle kendini suçlayabildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Humen Can Elmi, "Sınav heyecanı performans kaygısı olarak da yorumlanabilir. Herhangi bir alanda yaşanan başarısızlığı genelleştirerek kişinin kendi beceriksizliği olarak algılaması olarak tanımlanan performans kaygısı, öğrencinin bir sınavda yaşadığı başarısızlığı, 'Ben bir sınavda başarısız oldum' yerine 'Ben başarısız biriyim' olarak algılamasına yol açar" uyarısında bulundu.

Heyecanı doğru kontrol etmenin önemine değinen Can Elmi, şunları söyledi: "Performans kaygısı; zihinsel, fizyolojik ve duygusal belirtiler şeklinde görülebilir. Kalbin hızlı çarpması, el titremesi, terlemesi gibi fizyolojik belirtilere; panik, gerginlik, sinirlilik, sürenin yetmeyeceğini düşünmek gibi duygusal belirtiler eşlik eder. Kaçma davranışları, bilerek ders kaçırmak, sınava girmeyeceğini ifade etmek gibi davranış belirtileri de ortaya çıkabilir.

Sınav heyecanı yüzünden sistemi yargılamak ve "Ben zaten sisteme inanmıyorum" gibi nedenler üreterek kaçış eyleminde bulunmak da sıklıkla görülen bir davranış biçimidir. Heyecan eğer doğal bir tepki olarak değerlendirilirse başarıya dönüştürülebilir. Bu nedenle heyecanın kontrol edilebildiğinde başarıyı getiren önemli faktör olduğu unutulmamalıdır.

Ailenin Tavrı Çocuğun Kendisini Suçlamasına Neden Olur

Sınav stresine bağlı olarak ortaya çıkan performans kaygısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Öğrencinin akademik anlamda sınava hazır olmaması buna yol açabilir. Genellikle ailenin neden olduğu yüksek beklentiler ve duygusal yaklaşımlar da önemli bir nedendir.

Örneğin; "Senin için ne kadar fedakarlık yaptık. Baban çok çalıştı ve dershane parasını hazırladı" ya da "Sen ailemizin gururusun, sen zaten başaracaksın" gibi beklentileri yüksek tutan ifadelerin kullanılması çocuk üzerinde bir baskı oluşturur. Aileler genellikle baskı yapmadıklarını ifade etse de, bu sözler baskı anlamına gelir. Kıyaslamalar, bu stresin en önemli faktörlerden biridir. Çocuğun arkadaşları ya da tanımadığı birileri ile kıyaslanması, bir süre sonra benzer davranışlar göstermesine neden olacaktır. Öğrenci, "Herkes kesin benden daha yüksek not alacak" şeklinde düşüncelere kapılabilmektedir.

Ntvmsnbc 

Rehberlik Haberleri

Mutlu çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı
Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası
EBA sisteminde en büyük sorumluluk velilerde
Eve kapanan çocukla kaliteli zaman geçirmenin yolu
Çocuğunuza uyku alışkanlığı kazandırmanın yolu bu önerilerden geçiyor!