Dünya Sağlık Örgütü, pek çok ülkede inanç pratiklerinden yararlanarak sağlığa katkı sağlamak için din adamlarıyla iş birliği yapıyor. Uzmanlar, bu açıdan Ramazan’ın da sigarayı bırakmak isteyenler için yeni bir başlangıç fırsatı sunduğunu belirtiyor.
Merkezi Konya’da bulunan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, Dünya Sağlık Örgütünün, son yıllarda inanç temelli organizasyonlarla halk sağlığının iyileştirilmesi projelerinin tüm dünyada giderek arttığını söyledi. Dini inanç temelli organizasyonlardan, özellikle ABDíde sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların terk edilmesinde etkin şekilde yararlanıldığını ifade eden Zengin, bu çalışmalardan oldukça başarılı sonuçlar alındığını vurguladı.
RAMAZAN BİR ŞANS
Prof. Dr. Zengin, Dünya Sağlık Örgütünün, dünyanın çeşitli yerlerinde din adamlarıyla işbirliği yaparak, sadece sigara ve alkol bağımlılığından kurtulmak için değil, inançlar gereği utanıldığı için bazı rahatsızlıklarda doktora gidilmemesi, AIDS hastalığını önlemek için erkek çocuklarında sünnetin yaygınlaştırılması, Afrika’daki kız çocuklarının ise sünnet ettirilmesinin engellenmesi gibi konularda önemli başarılar elde ettiğini vurguladı. Benzer bir durumun oruç tutulduğu için gün boyu hiçbir şeyin yenilip içilmediği ramazan ayı için de geçerli olduğunu anlatan Zengin, şunları kaydetti:
BİRAZ İRADE YETER
“Sigaranın kanserin en önemli nedenlerden biri olduğu, her vesileyle dile getiriliyor. Hatta, sigaraların üzerinde bile yol açabileceği büyük tahribatlar kalın harflerle yazıldığı için, zararlarını tekrar tekrar anlatmaya sanıyorum gerek yok. Buna rağmen sigara kullanılmaya devam ediliyor, hatta ülkemizde bağımlıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Öte yandan pek çok kişi ise bu illetten kurtulmaya çalışıyor. Bu açıdan ramazan ayını da sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız için bir şans olarak görüyorum.
Sigara içmeye teşvikin en az olduğu ramazan ayı, bu zararlıyı bırakmak için çok iyi bir fırsattır." Prof. Dr. Zengin, sigarayı bırakan kişinin Ramazan ayında çevresinde sigara içen kişilerle karşılaşmadığı için, bırakmaya karar verdiği sigaraya yeniden başlama ihtimalinin azaldığını, güçlü bir şekilde irade gösterilmesi durumunda ise ramazan sonrası da rahatlıkla sigara içilmemeye devam edilebileceğini vurguladı.
Sigaraya başlamada ve içmeye devam etmede, sigaraya ulaşmanın kolay olmasının da büyük etkisi olduğunu dile getiren Zengin, “Sigaranın fiyatı da bu zararlıyla tanışma ve kullanmaya devam etmede çok önemli bir faktör. Bu nedenle AB ülkelerinde artık sigaranın fiyatı son derece yüksek. Bu durum, sigaraya tiryakiliğini azaltıyor. Bu nedenle ülkemizde sigaranın fiyatı yükseltilmelidir” diye konuştu. Prof. Dr. Zengin, tüm sigara tiryakilerini, Ramazan ayıyla oluşan sigarayı bırakmayı kolaylaştırıcı ortamdan yararlanarak, sigarasız, dumansız, sağlıklı bir yaşama davet etti.
Bugün