Dr. Coşkun, sıfır beden uğruna kişinin, yemek yemeyi reddedip sürekli diyet uygulayarak aşırı kilo kaybedip daha sonra da kilo kaybını durduramadığını hatta hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Coşkun, anoreksiya, nevroza bozukluluğunun genel olarak ergenliğin ilk dönemlerinden orta dönemlerine doğru genellikle bir diyet dönemi sonunda ve önemli stresör olaydan sonra başladığını anlattı. Bu teşhisi koyabilmek için dört önemli nokta olduğunu belirten Dr. Coşkun, şöyle konuştu: "Kişi normal vücut ağırlığındaolmayı reddetmekte olduğu için kilo vermenin temelde aç kalmayla sağlanacağına inanır. İkincisi, kişi kilo almaktan çok korkar, kilo verse dahi bu onun kilo kaygısını azaltmaz. Üçüncü önemli nokta, kızlarda aşırı zayıflama ile 'menstrüasyon'ların ardışık olarak üç kez olmamasıdır ve bu zamanla menstruasyon dönemlerinin düzensizleşmesine hatta kaybolmasına yol açar. Dördüncü nokta ise bu kişiler beden biçimlerini çarpık olarak algılar, aşırı incelemelerine rağmen halen kendilerini kilolu olarak algılar ve
kimse onları bu fikirlerinden vazgeçiremez. Anoreksiya sıklıkla depresyona yol açar. Açlıkla oluşan biyokimyasal değişiklik ve hissedilen utanç ve suçluluk duyguları zamanla depresyonu tetikler."
Dr. Coşkun, anoreksiyanın gidişatını umut verici olmaktan uzak bir şekilde değerlendirerek şöyle konuştu: "Çünkü kişi de biyolojik açıdan önemli değişmeler olur, hormon düzeyleri değişir, kansızlık, kemik yoğunluğunda azalma ve kan basıncında düşme oluşur. Anoreksiya rahatsızlığı olan hastaların kendilerine yönelik yanlış ve bozuk algılarını değiştirmek popüler kültürün ince olmaya verdiği değerden dolayı oldukça zor. Tüm bunlardan dolayı anoreksiya yaşamı tehdit edici çok önemli bir hastalıktır ve bu
hastalıktan ancak yüzde 50'si tedavi edilebilmektedir. Ölüm genellikle kalp rahatsızlığı gibi hastalığın fiziksel komplikasyonları ve intihardan kaynaklanır."
Dr. Coşkun, bu konuda kendinde ya da yakınlarında bir problem hissedenlerin en kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanına başvurmasını tavsiye etti.
(İhlas Haber Ajansı)