SGK'dan 1.5 milyon lira hortumlamışlar

MANİSA ve İzmir polisi, iki ilde sağlık karnesini ele geçirdikleri 50'nin üzerinde kişiye hasta olmadıkları halde başta şizofreni olmak üzere psikiyatri hastası diye rapor çıkartıp devleti zarara uğratan çeteyi çökertti

MANİSA ve İzmir polisi, iki ilde sağlık karnesini ele geçirdikleri 50'nin üzerinde kişiye hasta olmadıkları halde başta şizofreni olmak üzere psikiyatri hastası diye rapor çıkartıp devleti zarara uğratan çeteyi çökertti. 20 ayrı noktada gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla 2'si doktor, 3'ü eczacı 18 kişi gözaltına alındı. Çetenin, hastalık uydurarak hazırladıkları katkı payından muaf ilaç raporları ve sahte küpürlerle, sağlık karnelerinin sahiplerinin haberi olmadan Sosyal Güvenlik Kurumu'dan (SGK) 1.5 milyon lira hortumladıkları ortaya çıktı.

SGK'yı ve Savcılığı, kullanmadığı, almadığı halde sağlık karnesinde yazan ilaçları merak edip soruşturan Manisalı bir vatandaşın şikayeti harekete geçirdi. Bu şikayetlerin ardından polis iz sürmeye başladı. Takibin sonunda Manisa'daki bir tıp merkezinde, psikiyatrist L.E. ile Aile Hekimi olarak görev yapan pratisyen hekim H.D. tarafından usulüne uygun olarak, psikiyatrik hastalık tanılarıyla hazırlanmış raporlar çıkarılan hastalara ulaşıldı. Başta şizofreni, sizoaffektif bozukluk, atipik psikoz, bipolar mizaç bozukluğu gibi tanılarla rapor çıkarılan sağlık karnesi sahiplerinin hiçbirinin ‘hasta olmadığı’ ortaya çıkarıldı.

Bu iki hekimle bağlantılı 3 eczacının, çeşitli eczanelerde kalfalık yapıp ayrılan kişilerin bulup getirdiği sağlık karnelerini kullanarak rapor çıkardıkları, bu raporlarla da SGK'dan ilaç bedeli aldıkları saptandı. Ayrıca sahte ilaç küpürleri bastıralarak, sanal hastalıklarla hazırlanmış bu raporlarla devletin hortumlandığı belirlendi. Yaklaşık 1.5 yıldır sürdürülen çalışmalar sırasında eski eczacı kalfalarının da aralarında bulunduğu çete üyelerinin eş, dost, komşularından doktor ve eczacılara sağlık karnesi sağladıklarını saptadı. Sağlık karnelerini ‘yorulmadan ilacını yazdırması için’ bu kişilere verdiklerini söyleyenlerin yanında ‘dişmacunu, krem karşılığı’ verdiğini itiraf edenler oldu. Hasta olmadıkları halde gıyaplarında rapor çıkarılanlardan 8'inin sağlık karnelerinin ise aylık 50- 100 liraya kiraladıkları öne sürüldü.

Yaklaşık 1.5 yıl iz sürüp belge, bilgi toplayan polis, Manisa ve İzmir'de eşzamanlı baskınla hastaları görmeden, hastalık uydurarak katılım payından muaf ilaç raporu çıkartan Manisa'daki özel tıp merkezinde görev yapan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi eski Başhekimi Psikiyatrist L.E., Aile Hekimi H.D., V.B. (35), eczacılar İ.K., H.İ.G., H.T.T. ve eczacı kalfaları ile reprezant oldukları ileri sürülen A.Y., İ.Ç., Z.Y., H.Ö., H.T., H.İ.A., H.Ç., M.Ç., A.K., D.K., H.D. ve İ.K.'yı gözaltına aldı.

Öte yandan zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, küpürleri kesilmiş ilaç kutuları, küpürler, başkaları adına düzenlenmiş sahte ve usülsüz raporlar ve sağlık karneleri ele geçirildi. Zanlıların, bu ilaçları bir matbaada bastırdıkları sahte küpür ve bandrollerle ezcanelerden alınmış gibi gösterdikleri saptanırken, zanlılardan İzmir'de eczacık yapan H.T.'nin daha önce iflas ettiği belirlendi. H.T.'nin piyasaya borçlarını ödemediği ve SGK'dan gelen ilaç paralarını, alacaklıların icra yoluyla almaması için bir arkadaşına hileli olarak borçlanıp, icra takibi yaptırdığı da ortaya çıktı. Zanlıların, sahte rapor ve reçetelerle aldıkları pahalı ilaçları da kullanma tarihi geçmeden bir süre önce eczanelerdeki reçetesiz olarak satılan bazı ilaçlarla değiştirip, sattıkları da anlaşıldı.

Zanlılar arasındaki psikiyatrist L.E.'nin daha önce de başkasına ait sağlık karnesine üçüncü bir kişi adına ilaç yazdığı gerekçesiyle Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılaması ise sürüyor. Gözaltına alınan 18 zanlı, işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi.

Milliyet

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı