Ses Kalınlaşması Kanser Riski Olabilir
Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişiklikleri. Ses kısıklığı herkesin yılda en az 1 kez yaşadığı bir rahatsızlık. Sesin azalması veya hiç çıkmamasının yanı sıra farklı ses oluşumu da ses kısıklığının belirtileri arasında yer alıyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, çevresel uyaranlara maruz kalma ya da maçta tuttuğunuz takımı desteklerken şiddetle bağırma gibi pek çok etken ses kısıklığı nedeni olabiliyor. Ses kısıklığına en sık yol açan faktörlerden biri de sigara kullanımı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, aşırı sigara tüketimi nedeniyle sesleri kalınlaşan erkeklerin daha karizmatik olarak algılandıklarını düşündükleri için doktora kolay kolay başvurmadıklarını söylüyor.
"SESİ KALINLAŞAN ERKEKLERDE GIRTLAK KANSERİ"
Prof. Dr. Öz, şu uyarıda bulunuyor: "Muayene olmaya karar verdiklerinde ise geç kalmanın faturasını ağır ödüyorlar. Çünkü sigara kullanımı nedeniyle sesi kalınlaşan erkeklerde genellikle gırtlak kanser şüphesi ön planda oluyor. Ses kısıklığı nedenleri arasında kanser çok az bir yer alsa da, asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu kanser türü erken evrede ses kısıklığı şikayeti yapıyor. Geç evrede ise ses kısıklığının yanı sıra solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, kulağa vuran ağrı ve yutma güçlüğü ortaya çıkabiliyor."
"GÜNDE BİR PAKET SİGARA SESTE ÖDEM OLUŞTURUR"
Erkeklerdeki ses kalınlaşmasının en önemli nedeninin yoğun sigara kullanımı olduğunu ifade eden Dr. Öz, şöyle devam ediyor:
"Günde bir paketin üzerinde sigara kullanımı ses tellerinde ödem oluşturuyor ve sesin kalınlaşmasına neden oluyor. Uzun süre sigara kullanımı sadece ödem nedeniyle seste kalınlaşma ile kalmıyor, aynı zamanda ses tellerinde kansere dönüşebilen çok kalıcı değişikliklere yol açabiliyor. Sesin her türlü değişikliği ses bozukluğudur. Bu nedenle ister kalınlaşsın isterse kısılsın, alarm olunması gereken bir durumu oluşturuyor. Bu dönem yapılacak olan KBB muayenesi, erken konulan tanı yüzde 100'e yakın bir başarı getiriyor. Geç kalındığı zaman ise tedavi yöntemlerinin başarı şansı düşüyor. Örneğin erken donemde ağız içinden yapılacak lazer cerrahisi veya radyoterapi son derece başarılı sonuçlar verirken geç donemde gırtlağı tamamen alınması bile yüz güldürücü sonuçlar veremeyebiliyor. Dolayısıyla sesimizdeki en ufak değişikliğin bir hafta uzaması durumunda hemen KBB hekimine başvurmamız ilerde karşımıza çıkabilecek kanser gibi hastalıklara karşı önlem almamızı sağlıyor."
"SİGARA KADINLARIN SESİNDE DE ERKEKLEŞMEYE YOL AÇIYOR"
Sigaranın kadın sesini de deforme ettiğine işaret eden Dr. Öz, şu bilgileri verdi: "Sigaranın yapmış olduğu toksik etki ile ses telinde oluşan ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden daha kalın bir hale getiriyor. Yoğun sigara kullanımının etkileri özellikle orta yaştaki kadınlarda sabah kalktıklarında seslerinin erkek sesi gibi çıkması, günün ilerleyen saatlerinde ise sesin yavaş yavaş düzelmesi şeklinde görülüyor. Dolayısıyla sigara içen kadınların sesleri erkek sesinden daha kalın çıkıyor. Zamanla erkek sesi ile konuşma geri dönüşümsüz bir hal alıyor."
"SİGARAYI ÇÖPE ATIN, BOL SU İÇİN"
Dr. Öz, ses sağlığını koruma konusunda 6 öneriyi şöyle sıraladı: "Ses sağlığımızın temelini, bol su içmek ve nemli ortamlarda bulunmak oluşturuyor. Bu nedenle günde 10 12 bardak su içmeyi asla ihmal etmeyin. Sigara ses sağlığının en büyük düşmanı ve ses teli kanserinin en sık görülen nedeni. Sigarayı hemen bırakın, gerekirse bir uzman yardımı alın. Özellikle gürültülü ortamlarda sesimizi her zamankinden yüksek tonlarda kullanmak sıkça yaptığımız hatalardan biri. Bu tip ortamlarda sesinizi daha dikkatli kullanın. Kuru ve soğuk ortamlarda ve klimaların yoğun kullanıldığı yerlerde ses tellerinde kuruluk oluşacağı için ses kalitesi kolaylıkla bozulabiliyor. Mide sağlığınıza dikkat edip, reflü hastalığının oluşmasını önleyin."