Şehir hayatı yaşlıları yalnızlaştırıyor

Yaşlılar için sağlık hizmetlerine daha kolay erişme, daha konforlu yaşama gibi imkânlar sunan şehirler, birçok dezavantajı da beraberinde getiriyor.

ZAMANGAZETESİ-Yaşlılar için sağlık hizmetlerine daha kolay erişme, daha konforlu yaşama gibi imkânlar sunan şehirler, birçok dezavantajı da beraberinde getiriyor. Herkesin birbirini tanıdığı, paylaşımın daha fazla olduğu, akrabaların birbirlerine yakın yaşadığı kırsal hayata göre şehirlerdeki ortam yaşlıları büyük oranda yalnızlığa itiyor.  
 
Ulaşım güçlükleri, gürültü, hava kirliliği, adapte olunması güç teknolojik yenilikler gibi faktörler de yaşlıların şehirdeki güçlüklerini artırıyor. Kentte oturan bir yaşlı giderek daha fazla eve kapanıyor. Bedensel olarak daha az hareket eden ve yalnız kalan yaşlıların beden ve ruh sağlığı sorunları çoğalıyor. NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Gökben Hızlı Sayar, şehirde yaşayan yaşlıların psikolojisini en fazla yalnızlığın bozduğunu ifade ediyor. Sosyal hayatın her yaştaki insan için yemek-içmek kadar hayati öneme sahip olduğunu belirten Sayar, sosyal ihtiyaçları karşılanmayan bireylerde depresyon, Alzheimer hastalığı ve alkolizmin daha çok görüldüğünü vurguluyor. İntihar oranlarının yalnızlarda daha yüksek seyrettiğini bildiren psikiyatri uzmanı Sayar, "Deneyiminden faydalanan, sevgiyle kucaklayan, sorunlarına çare arayan yakınları olmadığında yaşlı birey kendisini değersiz hissediyor." diyor.

Kırsal kesimlerde hayatını sürdüren yaşlıların daha şanslı olduğunu söyleyen Sayar, şöyle devam ediyor: "Gücü varsa tarlada çalışan, gücü daha azsa torunlarına bakan, elbise yamayan, çiçeklere bakan, sofrayı kuran yaşlılar hem sosyal hayatını devam ettirebiliyor hem de kendisinin bir işe yaradığı duygusunu tadabiliyor. Birilerinin kendisine ihtiyaç duyduğunu bilmek ve ihtiyacı olduğunda çevresinden destek görebilmek yaşlı bir kişi için son derece önemlidir."

Uzman Psikolog Neşe Özkarslı, şehirde ikamet eden ailelerde her bireyin çalışmasının evdeki yaşlıların fizyolojik bakımının zorluklarını artırdığını dile getiriyor. Akşama kadar yalnız bırakılan yaşlıların ilaçlarını bile almakta zorlandığını hatırlatan Özkarslı, "Hayatını zaten kısıtlı şartlarda yaşayan, bir yere gitmekte güçlük çeken yaşlının sosyal iletişim kurmakta zorlanması söz konusu olabilmektedir. Bu kalitesiz bir hayatı getirmekte ve yaşlının ruhsal çöküntü ve bakımsızlık yaşamasına neden olmaktadır." tespitini yapıyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri