Sanal ortamda gurbetçilere psikolojik destek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, 10 yıl önce kurduğu internet sitesi üzerinden özellikle gurbetçi vatandaşlara psikolojik danışmanlık yapıyor.

Karabekiroğlu, özellikle yurtdışındaki gurbetçiler başta olmak üzere günde yüzlerce mail aldığını, anne ve babaların bebek ve çocuk ruh sağlığı ile ilgili sorular sorduklarını söyledi.

10 yıl önce kurduğu internet sitesinde çocuklarla etkili iletişim için ebeveynlere öneriler konusunda bilgiler paylaştığını belirten Karabekiroğlu, "Kısa süre içinde sitenin binlerce takipçisi oldu. Özelikle yeni anne ve baba olanlar bebeklerinin ruh sağlığı ve nasıl anne ve baba olunması gerektiği yönünde sorular sormaya başladılar. Bugün dünyanın yaklaşık 60 ülkesinden insanlar internet sitemiz zerinden bana ulaşıyor. Her gece evimden soruları tek tek okuyor ve ailelere cevap yazıyorum. Özellikle yurtdışında yaşayan ve Türkçe bilen psikiyatrist bulamadıkları için buradan bana ulaşıyorlar. Genellikle 0-6 yaş grubunda çocuğu olan ebeveynler bebek ruh sağlığı ile ilgili sorular soruyor. Bebeklerin davranışlarını anlatım normal olup olmadığını soruyorlar" diye konuştu.

"ÇOCUĞUNUZUN GÖZÜYLE DÜNYAYI GÖREBİLDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN"

İnternet sitesi üzerinden yaptığı paylaşım ve ailelere verdiği sağlık bilgilerinin tamamen ücretsiz ve gönüllük esasına uygun olarak yaptığına dikkati çeken Karabekiroğlu, "İnsanlara her konuda yardımcı olmak istiyoruz. kendi alanımızla ilgili bilgilerimizi insanlarımızla paylaşıyoruz. Gelecek nesillerin daha sağlıklı ve başarılı olması için hayatlarına bir nebze de olsa dokunabiliyorsak bu beni mutlu ediyor. Ebeveynlere şunu söylüyorum, çocuğunuzun gözüyle dünyayı görebildiğinizi çocuğunuza hissettirin. Çocuğunuzu dinlediğinizi, ona değer verdiğinizi gösterin. Ona düzenli olarak, özel zaman ayırın. Onu sevdiğinizi doğrudan, açık bir dille ifade edin. Olumlu ve olumsuz özellikleriyle, onu bir bütün olarak kabul ettiğinizi, genel anlamda ondan memnun olduğunuzu hissettirin. Bu basit ancak önemli birkaç kural çocuğu daha başarılı, kendine güvenen bir kişi yapacaktır" diye konuştu.

Karabekiroğlu, çocukları ile problem yaşayan ailelerin internet üzerinden kendisine ulaşabileceklerini söyledi.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”