Sanal alemde dikkat edilmezse ne olur?

"Yasal olmayan özel sunucularda oyun oynayanlar, karakterlerinin başkalarınca kullanılması, oyun eşyalarının çalınması, banka ve kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi tehlikesiyle karşılaşabilirler.

Portföyünde Knight Online oyunu da bulunan Gamefirst Türkiye'nin Ülke Müdürü Gülümser Baran Şen, yasal olmayan özel sunucuları kullanan bilgisayar oyuncularının, karakterlerinin başkalarınca kullanılması, banka ve kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi ve bilgisayarlarından başka suçların işlenmesinde yararlanılması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı.

Şen, düzenlediği basın toplantısında, oyunlarını yasal olmayan özel sunucularda oynatan kişiler hakkında başlattıkları hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, fikri mülkiyet haklarının ihlali sonucu suç unsuru oluşturan sunucuların sahiplerinin ciddi tazminatlarla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.

Oyuncuların da yasal olmayan sunucularla oynayarak çeşitli maddi zararlarla karşılaşabileceklerini dile getiren Şen, "Yasal olmayan özel sunucularda oyun oynayanlar, karakterlerinin başkalarınca kullanılması, oyun eşyasının çalınması, banka ve kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi, bilgisayarlarının başka suçlarda kullanılması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir" dedi. Şen, bireysel bir mağduriyet olduğunda savcılıkların talebi üzerine mağduriyeti yaratan kişinin bilgisayarının IP numarası gibi bilgileri verdiklerini ve bu kişinin ceza almasını sağlayabildiklerini belirterek, bu konularda ayda 10-15 kez savcılıklardan kendilerine IP numarası öğrenme talebinin geldiğini bildirdi. Yasal olmayan özel sunucuların amacının, çoğu kez oyunculardan para kazanmak değil, özel bilgileri ele geçirmek olduğunu belirten Şen, bu alanda milyon dolarlık bir sektörün söz konusu olduğunu ifade etti.

Şen, bazı oyuncuların yasa dışı sunuculara yönelmesinin kendileri açısından ciddi bir maddi kayba neden olmadığını vurgulayarak, ancak oyuncuları korumak ve sektörün devamlılığı açısından bu uyarıyı yapmaları gerektiğini söyledi.

 Oyuncuların bir kısmının yasa dışı sunucular aracılığıyla oyunu oynadığının farkında olmadığına da işaret eden Şen, bazı internet kafelerin de özellikle küçük yaştaki oyuncuları yasal olmayan sunuculara yönlendirebildiğini, çocukların bu mecralarda tanıştıklarından da zarara uğrayabileceğini kaydetti. Şen, yasal olmayan sunucuların sahiplerinin daha çok genç kişilerden oluştuğunu belirterek, bunlardan tespit ettikleri birinin ise 13 yaşında bir çocuk olduğunu anlattı.

"ENTERESAN ’İŞ MODELLERİYLE’ KARŞILAŞABİLİRSİNİZ"

Gamefirst Türkiye’ye hukuki hizmet sağlayan Türkekul Hukuk Bürosu’ndan avukat Tuğrul Sevim de, özel sunucularda firmanın oyunlarını hukuka aykırı şekilde oynatanları hapis cezasını da içeren yaptırımlar ve milyon dolarlara varan tazminat bedelleri beklediğini belirterek, ABD'de benzer davalarda 90 milyon dolara kadar tazminat cezalarının verildiğini dile getirdi.

 Sevim, şu ana kadar 70’in üzerinde yasa dışı sunucuyla ilgili yasal işlem başlattıklarını, bu şekilde yasal olmayan 700’e yakın sunucu tespit ettiklerini, bazıları hosting hizmeti de veren bu sunucuların bir kısmının adreslerinin de yurt dışında bulunduğunu bildirdi. Oyuncuların bu sunucuları kullanması halinde özel bilgilerinin elde edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bilgisayarları kullanılarak başka kişilerce büyük şirketlerin tehdit edilebileceğini, banka hesaplarının banka hırsızlığı işlemlerinde paravan hesap olarak kullanılabileceğini vurgulayan Sevim, "Enteresan ’iş modelleriyle’ karşılaşabilirsiniz. Oyun oynamak isterken karanlık bir dünyayla karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.

 Yasal olmayan sunuculara yönelik girişimlerinin sonuçlarına yönelik bir soru üzerine de Sevim, şu anda devam eden soruşturma ve davalarının bulunduğunu, sunucuların sahipleriyle daha çok uzlaşma yoluna gittiklerini kaydetti. Yasal takipler için 10 kişilik bir ekip olarak çalıştıklarını kaydeden Sevim, bilirkişilerle birlikte bu sayının 20’yi bulduğunu belirtti. Sevim, emniyette de bu tür suçlar için özel birim oluşturulduğunu, bu konularda uzman polislerin yetiştiğini ifade ederek, ancak bu polislerin sayısının çoğaltılması gerektiğini, çünkü vaka sayısının çok arttığını söyledi. Tuğrul Sevim, yasal olmayan sunucu sahiplerinin değişik profillerde olabildiğini, ayda 100-200 lira kazananlar olduğu gibi 30-40 bin lira kazananların da bulunduğunu sözlerine ekledi

Milliyet

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”