Salah: Suriye Askerleri Psikolojik Olarak Çöktü

Esed rejimi tarafından başına 200 milyon dolar ödül konulan muhalif komutan Salah, "Hava saldırılarını durdurabilirsek Halep'i kısa sürede alırız" dedi

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Halep’te Suriye ordusuna karşı silahlı mücadele veren Tevhid Sancağı Birliği komutanlarından Abdulkadir es-Salah, "Onların tankları bizim için hiçbir şey ifade etmiyor, Suriye askerleri psikolojik olarak çökmüş durumda" dedi.
 
Esed rejimi tarafından başına 200 milyon dolar ödül konulan muhalif komutanlardan Abdulkadir es-Salah, AA’ya konuştu. Salah, Halep’te Esed rejimine bağlı orduyla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında Selahaddin ve Seyfuddevle semtlerinde çıkan çatışmaların devam ettiğini bildirdi.
 
"Esed rejimi karada iflas ettiği için top atışı ve hava saldırılarını şiddetli bir şekilde artırdı. Cesetler hala göçük altında, ölü sayısını da tam olarak bilmiyoruz" diyen Salah, Esed askerlerinin sadece uçuş alanlarına sahip olduğunu ve göğüs göğüse çarpışmada iflas etmiş olduklarını ileri sürdü Salah, "Onların tankları bizim için hiçbir şey ifade etmiyor, Suriye askerleri psikolojik olarak çökmüş durumda. Halep’in batısında durum böyle" açıklamasında bulundu.
 
Salah, Halep’in doğusunda süren çatışmalarla ilgili şöyle konuştu:
 
"Halep’in doğusunda çatışmalar el-Cendul ve Meydan mahallelerinde devam ediyor. Devrimciler sahalarını genişleterek Meydan Mahallesi’ne girdiler, aynı zamanda eski Halep’in Seb’a Bahrat bölgesinde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Allah’ın izniyle eski Halep’te birkaç mahalleyi ele geçirmeyi başardık, bunların sonuncusu da el-Cdeyde ve et-Tilel.
 
Rejimin ordusu el-Amiriyye Mahallesi’ne girmeye çalıştı ancak muhalifler karşı koyarak onları püskürtmeyi başardı ve bazı askeri araçlar imha edildi, birkaç asker de öldürüldü."
 
-"Cesetler hala göçük altında"-
 
Suriye’de ölü sayısı konusunda verilen rakamların gerçeği yansıtmadığını savunan Salah, bombardıman nedeniyle yıkılan binaların altından yaralı ve ölüleri çıkarabilecek teçhizatları bulunmadığı için gerçek ölü sayısının bilinemediğine dikkati çekti.
 
Salah, "Bombardıman nedeniyle 3, 4, 5 katlı bina içinde yaşayan insanların üzerine yıkılıyor ve biz aşırı derecede tıbbi teçhizat eksikliği yaşıyoruz. Elimizde en ufak tıbbi malzeme yok. Bölgede insanlık dramı yaşanıyor. Sivil halktan ölü sayısı her geçen gün artıyor. Uçak geliyor 250-500-750 kilogramlık bombaları atıyor ve tam bir yıkım gerçekleşiyor" diye konuştu.
 
Rejimin "insanları öldürerek Özgür Suriye Ordusu’ndan uzaklaştırmayı amaçladığını" ifade eden komutan Salah, insanların bu tip saldırılara karşı kendilerini koruyan muhaliflerle kenetlenmiş durumda olduklarını söyledi.
 
-"Rejim kimyasal silah kullanabilir"-

 Suriye ordusunun kimyasal silah kullanabileceğine dikkati çeken Salah, "Esed güçleri ellerindeki son koza yani kimyasal silah kullanmaya başvurabilir. Suriye ordusu, ileri dönemlerde kimyasal silah kullanabilir. Halep’teki depolardan kimyasal silah atıldığında kullanılacak 3 binden fazla gaz maskesi bulduk. Gaz maskeleri bizleri tedirgin etti" diye konuştu.
 
-"Halep’i kısa sürede alırız"-
 
Salah, "Rejim saldırılarını tamamen havadan gerçekleştiriyor, bizim elimize ise şimdiye kadar uçaklara karşı koyacak silah geçmedi. Bu nedenle
 Halep’in tamamını ele geçirmemiz gecikmiştir. Şayet elimize onların hava saldırılarına karşı koyabileceğimiz silah geçerse kısa sürede Halep’i alırız"
 dedi.
 
-Esed’den "Basın mensuplarını öldürün" emri-

Halep’te öldürülen Japon gazeteciye gerçekleştirilen saldırı sırasında bölgedeki Suriye ordusuna bağlı milislerin (Şebbiha) liderlerinden birini yakaladıklarını iddia eden komutan Salah, tutukladıkları Şebbiha’nın sorgu sırasında kendilerine "Seba Bahrat’ta Ulusal Güvenlik Birimi’nden yüksek rütbelilerin bulunduğu bir toplantının yapıldığını ve toplantıda basın mensuplarının öldürülerek, ölümünden devrimcilerin sorumlu tutulması kararının alındığını" itiraf ettiğini öne sürdü.
 
Salah, yine aynı tutuklunun kendilerine, söz konusu toplantıya katılanların ve Japon gazeteciyi öldürenlerin isimlerini itiraf ettiğini ancak bu isimleri ileride paylaşabileceklerini söyledi.
 
Son olarak bombardıman nedeniyle Halep’te göçlerin ve mülteci sayısının gittikçe arttığına dikkati çeken Salah, "Uluslararası toplumdan en azından bize
 silah yardımı yapmayacaksa sokakta kalmış insanlara yiyecek giyecek ve barınak sağlamasını istiyoruz" dedi.
 
Sarp Özer / Samet Doğan -AA

Politik Psikoloji Haberleri

Rodrigo Duterte'nin psikolojik tedaviye ihtiyacı var
Aile Bakanı 'Bin 500 Psikolog istihdam Edeceğiz?'