Sağlıklı Yaşamın Altın Kuralları

Sağlıklı bir yaşam için önce alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Hekimler, sağlıklı bir yaşam tarzı ile ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıkların önlenebileceğini söylüyor.

Sağlıklı bir yaşam için önce alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Hekimler, sağlıklı bir yaşam tarzı ile ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıkların önlenebileceğini söylüyor. Sigara içmek, hareketsizlik ve yanlış beslenmek en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor.
ASM Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, önemli olanın hastalandıktan sonra tedavi olmak değil, kişinin mümkün olduğunca sağlıklı yaşaması olduğunu söylüyor. Hastalanmadan önce alınabilecek önlemler olduğunu, bazı alışkanlıkların sağlığı olumsuz etkilediğini hatırlatan Prof. Dr. Metin Çakmakçı'nın verdiği bilgilere göre; sağlıklı bir yaşam için önce alışkanlıklarımızı gözden geçirmek gerekiyor. Masum görünen bazı alışkanlıklar sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Alışkanlıkların değiştirilmesi sayesinde ölümcül olabilecek kanser, kalp, akciğer gibi önemli hastalıkların önlenmesi mümkün olabiliyor.

Bilinçli Yaşam, Sağlığı Koruyor

Sigara içmek, hareketsizlik ve yanlış beslenmek, en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Örneğin beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalıklar var. Bunlar kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı (tansiyon), şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri beslenme tarzıyla yakından ilişkili hastalıklardır. Buna karşılık düzenli egzersiz yapmanın birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncı, diyabet, kemik erimesi (osteoporoz), depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı olur; kilo kontrolünü sağlar. Eğer insanlar bilinçli yaşarlarsa, daha az hastalanırlar ve ülkemizde sağlığa ayrılan kaynaklar daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Yıllık iş günü kayıpları azalır ve toplum için daha fazla değer yaratma olanağı doğar.

Sağlıklı Yaşamın Vazgeçilmez 11 Kuralları

Sigara İçmeyin, diğer tütün ürünlerini kullanmayın: Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Önlenebilir hastalıklara en çok sigara neden oluyor. Dünyadaki ölümlerin temel nedenleri arasında, sigara üst sıralarda yer alıyor.

Beslenmenize özen gösterin: Beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalıklar var. Örneğin: Kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı (tansiyon), şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri.

Egzersiz yapın, zinde kalın: Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncı (tansiyon), diyabet, osteoporoz, depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı oluyor.

Güneşin zararlı etkilerinden ve solaryumdan kaçının: Kanser tiplerinden en yaygını deri kanseridir. Güneş altında kalma ile deri kanseri arasında direkt bağlantı bulunuyor. Bu nedenle, güneş ışınlarının en zararlı olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır. Eğer herhangi bir nedenle güneş altında kalınacaksa, mutlaka koruyucu giysi giyilmeli, şapka takılmalı ve koruyucu ürünlerden uygun olanı kullanılmalıdır.

Güvenli bir cinsel yaşama önem verin: Kişinin ve eşinin cinsel yolla bulaşan bir hastalığı yoksa, tek eşli ise güvende demektir. Prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede etkilidir.

Kolesterolünüzü kontrol altında tutun: Kolesterol düzeyi yüksek ise, doğru beslenerek düşürülmelidir. Örneğin, yenilen yağ oranı azaltılıp, lifli besin tüketimi artırılmalı, egzersiz yapmaya başlanmalıdır.

Kan basıncınızı (tansiyon) dengede tutarak hastalık riskinizi azaltın: Kalp, felç ve böbrek hastalıkları riskini yüksek kan basıncı artırır. Kan basıncını kontrol altına almak için kilo verilmeli, egzersiz yapılmalıdır. Sodyum içeren besinler ve alkol az tüketilmeli. Sigara içilmemeli ve ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Meme kontrolünü aksatmayın: Kadında en sık görülen kanser meme kanseridir. 20'li yaşların başından itibaren, her ay, memelerin elle muayene edilmesi gerekiyor. 40 yaşından sonra yılda bir kez memeler hekim kontrolünden geçmeli ve mammografi çektirilmeli.

Pap smear testi, bağırsak ve prostat kanseri kontrolünü düzenli olarak yaptırın: Rahim kanseri, düzenli yapılan pap smear testiyle ortaya çıkartılabiliyor. İlk pap smear testinin, aktif cinsel yaşam başladığı zaman veya 18 yaşına girildiğinde yaptırılması gerekiyor. Pap smear testi başlangıçta, en az üç normal sonuç alıncaya kadar yılda bir kez yaptırılmalıdır.

Aşı olun: Belli bir yaşa geldikten sonra da aşı olmak gerekebilir. Hepatit B aşısı için yaş sınırı yoktur, her yaştaki kişiye mutlaka yapılmalıdır. Yetişkinlerin, tetanos ve difteriyi tetikleyici nedenlere karşı 10 yılda bir aşıya gereksinimleri vardır.

Düzenli sağlık kontrolü yaptırın: Kişinin sağlık durumu yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Herkesin aynı testi ve muayeneyi yaptırması yerine, kişiye özel testler yapılması gerekir. Kişi için doğru olan muayene ve testler, bununla birlikte risk içeren faktörler hakkında hekimden bilgi alınmalıdır.(ailem.com)

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka