Dünyanın en pahalı baharatı olan safranın, kadınların adet öncesi semptomlarını hafifletebileceği ve depresyon tedavisine yardımcı olduğu belirtildi.
İran ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan safranın, yemekler dışında kimi rahatsızlıkları gidermek için kullanıldığı uzun zamandır biliniyordu.
Mide ağrılarına, sindirim sorunlarına ve hatta depresyona iyi geldiği bilinen safran, son zamanlarda yapılan kimi klinik araştırmalara göre, orta düzeyli depresyonun tedavisinde de yardımcı oluyor.
Safranın, depresyon tedavisine, beyindeki serotonin düzeyini etkileyerek yardımcı olduğu belirtiliyor.
Adet öncesi semptomlara serotonin düzeyindeki değişikliklerin neden olabileceğinden kuşkulanıldığı için, Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup araştırmacı, safranın bu semptomları etkileyip etkilemeyeceğini araştırdı.
Dr. M. Ağa Hüseyni ve arkadaşları, 20 ila 45 yaş arasındaki 50 kadından rastgele seçtikleri iki gruptan birine, iki adet döneminde günde 2 kez safran kapsülleri verirken, diğerine plasibo kapsülleri verdi.
Her iki gruptaki kadınların da deneyden önce en az 6 aydır kramp, geğirme, sinirlilik ve bitkinlik gibi adet öncesi dönem belirtileri olduğu kaydedildi.
Tedavi dönemi sonunda safran kapsülü alan kadınların 4'te 3'ünün adet öncesi semptomlarında en az yüzde 50 azalma belirlenirken, plasibo grubundaki kadınların yalnızca yüzde 8'inin semptomlarında azalma görüldü.
Araştırmacılar, tıp dergisi BJOG'da yayımladıkları makalelerinde ayrıca, safran alan gruptaki kadınların yüzde 60'ının depresyon semptomlarında yüzde 50 iyileşme görüldüğünü, almayan grupta ise yalnızca 1 kadında iyileşme görüldüğünü söylediler.
Araştırmacılar, bulgularının safranın seretonin değişikliklerini etkilediği savını desteklediğini kaydettiler.
Ancak İranlı bilim adamları, araştırmalarının, bu alanda yapılan ilk araştırma olduğunu, bu nedenle kesin sonuçlara varmak için daha geniş ve uzun dönemli araştırmalar yapılması gerektiğini vurguladılar.