Nuran Çakmakçı / Hürriyet
Tercih yaparken puan ve bölüm sıralaması kadar, o okulun kontenjanı da çok önemli. Bu nedenle, tercih sırasında kontenjanları dikkate almakta yarar var. Listenizi hazırlarken, en çok istediğiniz bölümden en az istediğiniz bölüme doğru puan farkı gözetmeden sıralama yapın. ÖSYM yükseköğretim programlarına yerleştirme sırasında, sizi olası en yüksek tercihinize yerleştirir. Tercihlerinizi oluştururken puan yerine başarı sıranızı temel almalısınız. Çünkü puanlar sınava giren adayların o yılki başarılarına göre değişiklik gösterebilir. Bugün sosyal bilimler, işletme ve iletişim alanlarını sizlere tanıtacağız.
FEN-Edebiyat Fakültesi (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı) bölümleri öğrencilerinin araştırmaya, incelemeye, yabancı dile meraklı olmaları, çok kitap okumaları, insan psikolojisini anlayamaya yönelmeleri; Matematik-Bilgisayar bölümü öğrencilerinin ise problem çözmeye ve proje üretmeye yatkın olmaları gerekiyor.
Fen-Edebiyat Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin lisansüstü çalışma yapma olanakları var. Yüksek lisans, doktora çalışmalarından sonra öğretim üyesi olma (Yrd. Doç., Doç., Prof.) yolu açıktır. Ayrıca pedagojik formasyon alarak ortaöğretimde öğretmen (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Matematik, Psikoloji ve İngilizce öğretmeni gibi) olmaları da mümkün. Sosyal bölümlerden mezun olanlar basın-yayında, Matematik-Bilgisayar bölümü mezunları ise bankacılık ve borsa sektöründe çalışabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ile Matematik öğretmenleri, ortaöğretimde en çok ihtiyaç duyulan branşlar. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, Türki cumhuriyetlerinde ve Almanya’da eğitim sektöründe de çalışabiliyor.
Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji ve İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümleri kapsıyor. Fakülte içindeki Türk Dili ve Edebiyatı, Psikoloji ve İngiliz Dili ve Edebiyatı fakülte içindeki popülerliğini uzun zamandır koruyor, hatta hâlâ geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor.
Her alanda olduğu gibi İletişim fakültesinden mezun olan öğrenciler de bazı sıkıntılar yaşayabilir. Donanımlı, iyi eğitim almış, okuyan-araştıran ve prezantabl öğrencilerin iş bulması daha kolay. Zaman zaman şanssızlıklar yaşansa da bu gençler, iletişim veya ilgili alanlarda rahatlıkla çalışabiliyorlar. Ancak, sadece okulun verdikleriyle yetinen, bunu da sınırda yapan; başarının yüzde 30’unun okuldan, yüzde 70’inin de kendinden kaynaklandığının farkında olmayan öğrenciler zorlanabilirler. Bu nedenle İletişim fakültelerinin müfredat programları, eğiticilerin düzeyleri ve bugünkü medya ortamının kurumsal yapısı, bunun üzerine binen devletin eğitim ve istihdam planlamalarındaki eksiklikler bazı sıkıntılara yol açıyor.
İletişim fakültelerinin bünyesinde bulunan bölümler genel olarak Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Görsel İletişim ve Tasarım, Reklamcılık, Gazetecilik ve Radyo Televizyon ve Sinema bölümleridir.
GÖZDE BÖLÜM REKLAMCILIK
Genİş iş olanakları var
Reklamcılık Bölümü mezunlarının geniş iş olanakları bulunuyor. Geleceğin mesleklerinden olarak görülen reklamcılık mesleğini yapmak isteyenler, öncelikle çalışma ortamının hareketli olduğunu bilmesi gerekiyor. İşyeri, genellikle ileri teknoloji iletişim araçları, reklam ve grafik tasarımına özgü bilgisayarlar ile donatılmış, iyi aydınlatılmış, rahat ve temiz olur.
Bölüm mezunları, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına ait reklam, tanıtım, halkla ilişkiler bölümlerinde, medya kuruluşlarında ve reklam ajanslarında çalışabilir, reklam ve halkla ilişkiler ajansları ile medya planlama şirketlerinde metin yazarı, müşteri temsilcisi, iletişim direktörü, yapımcı pozisyonlarında görev alabilirler. Ayrıca, işverenlerin pazarlama iletişimi gibi birimlerinde de farklı kademelerde çalışma imkânı bulabilirler. Reklamcılar, radyo, televizyon gibi yayın araçları ile veya basılı kaynakları tanıtım çalışmalarında uzmanlaşabilir, sadece konferans ve seminer düzenleme çalışmalarına ağırlık verebilir veya giyim, gıda gibi tek bir sektöre ait reklam kampanyaları hazırlayabilirler. Ayrıca, lisans eğitiminden sonra alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak yükselebilirler.
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER
Üretimden satışa kadar her aşama
İşletme Bölümü’nde okuyan öğrenciler, yaşam sorunlarına analitik ve pratik açıdan bakma eğiliminde olan, başka insanların ihtiyaçlarını analiz etmeye meraklı, yeniliğe ve değişime eğilimli, ekonomik ve estetik açıdan üretmeye meyilli olmalı. Günümüz işletmeciliği, ulusal ve bölgesel olmaktan ziyade, global (küresel) olmaya başladı. Bu nedenle üretimden satışa, araştırma geliştirmeden insan kaynaklarına, finanstan muhasebeye kadar her alanda görev yapacak bir işletmeci mutlaka iyi İngilizce bilmek zorunda. Ayrıca, ikinci ya da üçüncü bir yabancı dil de şans artırıcı bir faktördür.
Seçim imkânları sınırsız
(Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı): “Bölümümüzden mezun olan gençler, çağımızın mesleğine sahip olurlar. Bu mesleğin yeni olmasından ötürü arz-talep dengesindeki eşitsizlik öğrencilerimizin lehine olduğu için de hep ‘aranan kişi’ konumunda olacaklardır. Zaman içinde kendi kendisinin ispat edebilecek profesyoneller layık oldukları mevkileri onurlandıracaklardır. Öğrencilerimizin okul dışında mesleğe katkısı olabilecek konularda seçim imkânları neredeyse sınırsız.
Merak edilen sorular
İletişim Fakültesi’nde okumak isteyen öğrencilerinizin hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Her alanda olduğu gibi iletişim fakültesinden mezun olan öğrenciler de bazı sıkıntılar yaşayabilir. Donanımlı, iyi eğitim almış, okuyan-araştıran ve prezantabl öğrencilerin öncelikle iş bulması daha kolay oluyor. Zaman zaman şanssızlıklar yaşansa da bu gençler, iletişim veya ilgili alanlarda rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Öğrenciler önce ülkelerini iyi tanımalı sonra da dünyadaki siyasal, kültürel, sosyal alandaki değişimleri iyi takip etmeli, çeşitli sanat olayların ve tartışma programlarına katılmalı, çeşitli cemiyet ve derneklerde rol almalı, dergilere yazılar yazabilmeli ve sinema, tiyatro izlemelidir.
Bölüm içinde geleceğin mesleği hangisi?
Canlandırma ve yaratıcı internet reklamcılığı.
Trafik psikoloğu ihtiyacı var
Ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreşlerde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev alıyorlar. Özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanakları hâlâ sınırlı. Felsefe, sosyoloji gibi alanlarda eğitim gören ve öğretmenlik sertifikası alan psikologlar, orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak da çalışabiliyor. Son zamanlarda gündemde olan kamuoyu ve tüketici davranışı araştırma şirketleri, trafik psikolojisi alanında psikoteknik değerlendirme yapan merkezler, engelliler eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de bölüm mezunlarına kapılarını açıyor.