Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Birinci basamakta ruhsal bozuklukların tanı almasındaki en büyük sorun hastaların psikolojik semptomlardan daha çok somatik semptomları dile getirmeleridir. Ruhsal hastalıkların, birinci basamakta tanınması ve etkili tedavisi ile hastalıkların kronikleşmesinin önlenmesi, kronikleşen hastalıkların ise izlemlerinin yapılması, bireylerin genel sağlıklarını olumlu etkileyeceği gibi, kronik ruhsal hastalıkların yol çtığı, bireysel, sosyal ve ekonomik yıkımları da engellemiş olacaktır. Türkiye' de ruhsal hastalıkların sık olarak görülmesine rağmen, bu bireylerin bir sağlık kuruluşuna başvurma oranı düşüktür" dedi.
Zengin şunları söyledi: "Koruyucu ruh sağlığı, ruhsal hastalığın başlamasını önlemeyi ya da geciktirmeyi, hastalığın süresini kısaltmayı ve ruhsal hastalığa bağlı fonksiyon kaybını azaltmayı amaçlar. Halk sağlığının temel ilkelerine göre, hastalıklarla mücadelede; hastalığın önlenmesi, tedavi edilmesinden daha etkindir.
Koruyucu ruh sağlığının temelinde, hastalığa ait risk faktörlerinin olduğu ve bunlara yönelik politikalar geliştirilmesi gerektiği düşüncesi yatmaktadır. Koruyucu ruh sağlığında fonksiyonel sınıflama; topluma yönelik girişimler, risk gruplarına yönelik girişimler ve klinik endikasyonu olan kişilere yönelik girişimler olarak yapılmıştır. Ruhsal hastalığı olan kişilere yönelik önyargılı tutumlar giderilmedikçe, sağlık sisteminin bu kişilere ulaşması sağlanmadıkça ve etkin takip programları oluşturulmadıkça toplum ruh sağlığında iyileşmenin sağlanması mümkün olamayacaktır".