RUH SAĞLIĞI HAFTASI (06-10 Ekim 2008)

Dünya Ruh Sağlığı Örgütü 1992 yılından bu yana her yıl 6- 10 ekimi ruh sağlığı haftası, 10 Ekim’i ise Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır.

Aktuel Psikoloji / Haber Merkezi


Dünya Ruh Sağlığı Örgütü 1992 yılından bu yana her yıl 6- 10 ekimi ruh sağlığı haftası, 10 Ekim’i ise Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak çeşitli etkinliklerle  kutlamaktadır.

Ruh sağlığı konusunda bireylerin daha bilinçli bir tutuma sahip olmalarını sağlamak amacıyla Dünya Ruh Sağlığı Örgütü Ruh sağlığı Haftasında her yıl bir tema işleyerek çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde psikiyatrik hizmetlerin hala yeterli olmadığı, akıl hastalarını merkezi hastanelerde toplama eğiliminin devam ettiği, psikiyatrik hizmet sunacak personelin sayısal olarak nüfusa oranla yetersiz olduğu, psikiyatri dışında çalışan sağlık çalışanlarının da psikiyatrik hastalıklar konusunda eksik ve yetersiz bilgilere, hatta önyargılara sahip olduğu söylenebilir. Bunun sonucunda ise şizofreni ve diğer akıl hastalıklarına karşı olumsuz önyargılar oluşmakta ve hastalar toplum tarafından damgalanarak dışlanmaktadırlar. Oysa iyileşmelerinde ve günlük yaşama katılmalarında ilaç tedavilerinin yanı sıra aile desteği ve toplum desteğinin çok önemli olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmaktadır.

Dünya Ruh Sağlığı Örgütü bu konular hakkında sağlık çalışanları ve toplumun farkındalığının arttırılması, sağlık hizmetlerinin bedensel ve ruhsal sorunların bir bütün olarak gören bir bakış açısıyla yeniden organize edilmesinin sağlanması için 1992 yılından bu yana her yıl 6- 10 ekimi ruh sağlığı haftası, 10 Ekim' i  ise Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak çeşitli etkinliklerle  kutlamaktadır. Ve her yıl için özel bir tema belirlenmektedir. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bu yılın (2008) teması olan '' Toplumda Ruh Sağlığı Anlayışının Geliştirilmesi ''  kapsamında  6-10 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacak olan etkinliklerle bu konuların halka ve sağlık çalışanlarına aktarılması, birey ve toplum sağlığı açısından temel fayda sağlayabileceği  öngörüsü ve temennisiyle etkinlikler yapacaktır.

Etkinlikleri amacıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı birim şefi Psk. Cüneyt KAYHAN şunlara ifade etti:

Müdürlüğümüz, 6-10 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacak olan Ruh Sağlığı Haftasında çeşitli etkinlikler düzenleyerek toplumun ruh sağlığı alanına ilgisini çekmek, bunu kamuoyuna aktarmak, ruh sağlığı sorunu yaşayan kişilere uygulanan ayrımcılık ve kötü bakışı azaltarak bu konuda bilinçlendirmek amaçlanmıştır.”

Psk. Cüneyt KAYHAN’ın İstanbul İl sağlık müdürlüğünce yapılacak etkinlikler ve etkinliklerin tarihleriyle ilgili bilgilerin yer aldığı açıklamasının devamında şu ayrıntılar yer verildi:

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Organizasyonu ile Ruh Sağlığı Haftası Süresince;

è   Hafta boyunca yapılacak etkinlikler ile 2008 yılı için belirlenen konu olan Toplumda Ruh Sağlığı Anlayışının Geliştirilmesi teması  işlenecektir.

è   Ruhsal  rahatsızlıklar hakkında yanlış bilgi ve inanışların  önüne geçebilmek adına 6-10 Ekim haftası boyunca konferanslar düzenlenecektir:

6 Ekim 2008  Ümraniye – Ümraniye Kültür Merkezi-   13:00-15:00

8 Ekim 2008 Pendik -  Mehmet Akif  Ersoy  Kültür Merkezi-   13:00-15:00

8 Ekim 2008 Eyüp –Eyüp Belediyesi Başkanlık Sarayı Nikah Salonu-  14:00 - 16:00

9 Ekim 2008 Bağcılar – Bağcılar Belediyesi Halk sarayı  10:00 – 12:00

 

è   Konu ile ilgili hazırlanacak afişler halka açık alanlara asılacak ve ayrıca hazırlanacak broşürlerin halka dağıtımı sağlanacaktır.

 

è   Halka açık ve etkileşimin kolay olabileceği merkezi bir yerde, Taksim Tünel Meydanında 6-10 Ekim günleri arasında  oluşturulacak alanlara konulacak standlarda,  hastaların ortaya çıkardıkları ürünlerin sergilenmesi ve bu standlarda ziyaretçilere ruhsal hastalıklarla ilgili  bilgilendirmeler yapılması amaçlanmaktadır.

 

è   Hasta ve hasta yakınları dernekleri ile işbirliği yapılarak 10 Ekim 2008 günü Taksim Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde  Saat: 10:00 da bir basın açıklaması yapılacaktır.

Bu basın açıklaması öncesinde Yönetmen Yasemin ALKAYA' nın  2 şizofren kız kardeşin yaşadıklarını anlatan Yaşam Arsızı isimli belgesel filmin kısa gösterimi yapılacaktır. Ve bunun sonrasında ise  konunun uzmanlarının katılımı ile bir panel düzenlenecektir. Paneldeki katılımcılar ve konuları;

è   RUSİHAK ( Ruh Sağlığı ve İnsan Hakları Girişimi)- Fatma ZENGİN DAĞIDIR : Ülkemizde Ruh Sağlığı Sorunları

è   Doç.Dr.Medaim YANIK ( Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hst. Başhekimi): Ruh Sağlığı Alanında Yapılması Grekenler

è   Prof.Dr.Alp ÜÇOK ( Çapa Tıp fakültesi, Psikiyatri Kliniği) :Ruhsal Hastalıklarda Damgalama ve Ayrımcılık

è   Yönetmen Yasemin ALKAYA

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı