İlter, "Ramazan ayında oruç tutan insanlarda en önemli sorunlardan birinin ağız kokusu olduğunu belirterek, " Bu sorun kişinin kendini rahatsız ettiği gibi başkalarını da rahatsız etmektedir" dedi.
"Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır" diyen İlter, "Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Aynı zamanda oruç tutan insanların kan şekeri de düşmekte ve bu nedenle iftarda şekerli yiyecek ve içecekler tüketilmektedir. Bu durum bakterilerin artmasına, ağız ve diş bakımı yapılmadığında diş çürüklerinin ve ağız kokusunun artmasına sebep olmaktadır" diye konuştu.
İlter şunları söyledi:
"Ağız kokusunu pek çok sebebi vardır: Karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, metabolik bozukluklar, çürümüş dişler, eskimiş köprü dişleri, dişeti çekilmeleri, diş eti kanamaları ve diş köklerinde oluşan iltihaplar ağız kokusunu oluşturan başlıca sebeplerdir.Ağız kokusunu engellemek aslında çok zor bir iş değildir.
İftarda ve sahurdan hemen sonra dişler fırçalanmalı ve gerekirse gün içinde macunsuz olarak dişleri fırçalamak gerekmektedir. Yalnızca dişler değil dil üstü de fırçalanmalıdır. Ramazan ayına girmeden önce diş tedavileri (özellikle diş çürüğü gibi) mutlaka yapılmalı, protezlerin temizliğine çok dikkat edilmeli ve diş ipi kullanımına önem verilmelidir.Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir" şeklinde konuştu.
Haber Türk