Psychology Kurdi 3. Sayısı Çıktı

Kürtçe'nin süreli yayıncılık tarihinde önemli ilklerden biri olan "Psychology Kurdi" Dergisinin 3. sayısı çıktı. Oldukça zengin bir içerik ile okuyucularının karşısına çıkan dergide Prof. Dr. Vamık Volkan ile yapılan söyleşi dikkat çekiyor.

Kürt tarihinde bir ilke atan psikologların çıkarmış olduğu ilk Kürtçe Psikoloji Dergisi “Psychology Kurdî’nin 3. sayısı çıktı. Bir önceki sayılarda travma, travma çeşitleri, travma sonrası stres bozukluğu ve travmanın tedavi yolları üzerinde duran dergi bu sayısında da ağırlıklı olarak şu konulara yer vermiş bulunmakta;

Prof. Dr. Jan İlhan KIZILHAN “Nêrînek li ser Pêwistiya Zimên ji bo Tendirustiyê” adlı yazısında bilimsel bir bakış açısı ile dilin önemi, doğası ve dilin psikoloji üzerindeki etkisini okuyucularımıza aktarıyor. Psikolog Mesut UMAR “Istismar û Ihmalkirina Zarokan” adlı yazısında çocuk istismarı, ihmali, istismar çeşitleri ve çocuk istismarının yol açtığı psikolojik sorunlar hakkında okuyucularımıza bilgiler sunuyor. Dünyaca ünlü akademisyen ve Mary Sigourney Psikanaliz ödülüne layık görülen Prof. Dr. Vamik D. VOLKAN ile yas, toplumsal yas, patolojik yas ve yasın tedavisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Psikolog Darius WINZER “Şîn û Şîna Normal” adlı yazısında yas süreci hakkında okuyucularımıza aydınlatıcı bilgiler sunuyor. Psikolog Siyabend ASLAN “Mirin, Windahî û Şîn di Jiyana Zarokan de” adlı yazısında ölüm, kayıp ve yas kavramları üzerinde durup çocukların bu kavramları nasıl algıladığı ve onların ölüm, kayıp ve yas sürecinde verdiği tepkileri bizlerle paylaşıyor. Eczacı Etman YAVUZ “Şîn û Derman” adlı yazısında yas sürecinde ilaç kullanımının gerekli olup olmadığı ile ilgili aktarımlarda bulunuyor. Aydın RENGÎN’in çevirisi ile Prof. Dr. Cem KAPTANOĞLU ''Jêderên Erîşbarî û Tundiyê yên Takekesî'' adlı yazısında psikanalitik bir yaklaşım ile şiddet, saldırganlık ve bunun siyasi boyutuna değiniyor. Psikolog Mihemed Elî ALÛCÎ “Nexweşiya Sewesî û Zorlêtiyê - NSZ'' adlı yazısında obsesisf kompulsif bozukluk, bu bozukluğun türleri ve tedavisi hakkında okuyucuları bilgilendiriyor. Barış bildirisine imza attğı gerekçesiyle kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen Akademisyen Prof. Dr. Melek GÖREGENLİ ile sosyal psikoloji, kürt meselesi ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Psikolog Leyla NISÊBÎNÎ ve Araştırma Görevlisi Düzgün UĞUR “Piştgiriya Derûncivakî ya bi Zimanê Zikmakî” adlı yazıda toplum ve psikoloji, psikolojik görüşmede ve psikosoyal destekte anadilin önemi hakkında doyurucu bilgiler sunuyor bize. Psikolog Hemed Elî QOSERÎ “Fêrbûna Renc û Dijwar – FRD” adlı yazısında özgül öğrenme bozukluğu be ve bu bozukluğun tedavisi hakkında okuyucularımızı aydınlatıyor. Psikolog Rewşen REMAKÎ “Kêmasiya Baldariyê û Nexweşiya Hîperaktîwîteyê - KBNH'' adlı yazısında Dikkat Eksikliğ ve Hiperaktivite hastalığı üzerinde duruyor. li ser pirsgirêkên baldarî û hîperaktîwîteyê disekine û hûrgiliyên vê nexweşiyê bi me dide nasîn. Psikolog Gulistan BARIK “Vajînîsmûs'' adlı yazısında vajinismusun ne olduğu ile ilgile bilgiler sunup, bu hastalığın neden, sonuç ve tedavisi ile ilgili okuyuculara bilgiler sunuyor. Kenan KEDKAR “Pirtûkxane'' adlı öyküde obsesif bir hastanın takıntıları ile ilgili güzel bir öykü sunuyor okuyuculara. Ayrıca ilk defa Güney Kürdistan’da Prof. Dr. Jan İlhan KIZILHAN önderliğinde Duhok Üniversitesinde açılan Psikoterapi ve Psikotravmatoloji enstitüsünün tanıtımı da dergide yer alıyor.

Ajans J&J tarafından çıkarılan dergiyi seçkin kitapçılarda ve www.ajansjj.com.tr , www.pirtukakurdi.com, www.kurtcekitap.com.tr adreslerinden temin edebilirsiniz.


Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Psychology Kurdî’nin 6. Sayısı Okuyucularıyla Buluştu

Kitaplık Haberleri