NESRİN COŞKUN / RADİKAL & dha
İZMİR - Genetik rahatsızlığı nedeniyle parmak uçlarına basıp güçlükle yürüyebilen ve yaşıtlarının yarı boyunda kalan 19 yaşındaki Nur Üstün, bir yıl arayla iki kez ameliyat oldu ve 25 santim uzadı. Genç kız İlizarov adlı Rus hekimin bulup adını verdiği, kilolarca ağırlıkta, yüzlerce vidanın yer aldığı ‘boy uzatma’ cihazı takılarak bacak kemikleri milim milim uzatıldı. Dizlerindeki kıvrıklıklar da düzelince boyu 25 santimetre uzayan, 1.50'ye ulaşan Nur Üstün büyük bir sevinç yaşarken, “İlk kez ayaklarım yere basıyor. Hayalim, nasıl büyük adam olunuyorsa ben de öyle büyük kadın olmak” dedi.
Karayolları'ndan emekli babası Mustafa Üstün'ü 6 yıl önce kaybeden, ağabeyi Uğur ve annesi Kadriye Üstün'le birlikte yaşayan Nur Üstün, burslu okuduğu Özel Fatih Lisesi'nden 2006 yılı Haziran ayında mezun oldu. Genetik bir rahatsızlık yüzünden ortopedik özürlü olan ve boyu uzamayan Nur Üstün, çok kısa sürede yorulmasına karşın yürümeye gayret etti, yorulduğunda annesinden yardım aldı. Boyu gibi elleri de minicik olan Nur, her türlü engeline, çektiği acılara, üzüntülere karşın azmetti, liseden mezun oldu. Burslu okuduğu Özel Fatih Dersanesi'nde hazırlandığı üniversite sınavında da Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü'nü kazandı. Ancak üniversite sınavı hazırlığı Nur Üstün için yeni bir dönüm noktası oldu.
Hayatı değişti
Dershane Müdürü Metin Biniş'le sağlık raporu almak için gittiği Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde Ortopedi Uzmanı Semih Gülertip'le tanışan Nur Üstün, hayatını değiştirecek sözlerle şaşkına döndü. Yıllar önce başvurduğu ve dosyasının bulunduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kendisine ‘yapılacak bir şey yok’ denildiğini belirten Nur' Üstün'e, “Aksine, yapabileceğimiz çok şey var” diyen Dr. Gülertip genç kıza umut oldu. Nitekim genç kız, hem boyunun uzatılması, hem de iki büklüm yürümesine neden olan dizlerindeki kıvrıklığın düzeltilip, parmak ucunda değil ayağını yere basarak yürüyebilmesini sağlayacak ameliyatlarına güle oynaya gitti.
Üç ay hastanede yattı
Ortopedi uzmanı Gülertip, Nur Üstün'ün ilk ameliyatını 21 Ağustos 2006'da gerçekleştirdi. Nur Üstün 3 ay hastanede yattı, İlizarov cihazı sağ bacağında 8 ay kaldı. Kemiğin milim milim uzaması sağlandı. Sağ bacağında düzelme ve uzama sağlandıktan sonra ikinci ameliyat 17 Temmuz 2007'de yapıldı. Bu kez de hastanede üç ay yatan genç kız, bir kaza sonucu sağ bacağını kırması yüzünden bir ameliyat daha oldu. Sağ bacağı alçıya alınan, sol bacağına kilolarca ağırlıktakı vida dolu cihaz takılan Nur Üstün, aylarca yatağa mahkum yaşadı. Ameliyatlar kadar sonrasında da zorlu bir dönem geçiren Nur Üstün, yürüteçle hayatı adımlamaya başladı.
Ayakları yere basıyor
Bugüne kadar çok sayıda doktora gittiğini, bir sonuç alamadığını anlatan Nur Üstün şöyle konuştu: “Tedavimin mümkün olmadığını, hayatıma hep böyle devam etmem gerektiğini söylediler. Dizlerim kıvrık, parmak ucunda yürüyordum. Çok çabuk yoruluyordum, annem hep yanımda, yorulduğumda kucağındaydım. Bu ameliyatlarla boyum 25 santim uzadı. Artık ayaklarım ilk defa yere basıyor ve dik duruyorum. Bundan sonra üniversite okumak istiyorum. Psikolojik danışman olmak istiyorum. Bu yaşadığım süreç için çevremdekiler çok sabırlı olduğumu, çok dayandığımı, herkesin yapamayacağını yaptığımı söylüyorlar. Ben şuna inandım; hayatta olmayacak şey yokmuş. İnsanın umuduğunu kestiği anda bile karşısına birşeyler çıkabiliyor. Ben de hayatta olmaz diye umudumu kesmiştim ama olabildiğini gördüm. Ben artık büyük bir kadın olmak, büyük yerlere gelmek istiyorum. Herkesin bana destek olduğu gibi ben de herkese destek olmak istiyorum. Fatih Dershanesi Müdürü Metin Biniş'e ve doktorum Semih Gülertip'e çok şey borçluyum. Doktorum kaybettiğim umutlarımı bana tekrar kazandırdı. Artık ayaklarımın üstüne onun sayesinde basabiliyorum. Bu yürüteçten kurtulup kendi başıma yürümeye başladığımda bana tedavimin mümkün olmadığını, yapılacak bir şey olduğunda beni üniversiteye çağıracağını söyleyen ve 6 yıldır bir kez bile aramayan ünlü ortopedi profesörü bir kutu çikolata ile ziyaret edeceğim ve ayaklarımın yere bastığını göstereceğim.”
Zoru başardı
Öte yandan Opr. Dr. Gülertip, Nur'a boy uzatmanın dışında dizlerindeki kıvrıklığı düzelten ameliyat yaptıklarını söyledi. Kemiği bir milimetre uzatabilmek için cihazın hastanın bacağında 3-4 gün kalması gerektiğini belirten Gülertip, “8-10 santimetrelik bir uzama için cihazın ciddi bir süre hastada kalması gerekiyor. Nur'a düzeltme operasyonu da yaptığımız için bu süreler daha çok uzadı. Uzatma ve düzeltmeyle 25 santimetre uzama sağladığımız Nur oldukça mutlu. Gittikçe daha da iyi olacak. Hastaların uzun süre bu cihazlara dayanabilmesi çok önemli. Önce yapıp yapmamakta tereddüt etmiştik. Ama bu büyük badireyi atlattı. Başarı bizden çok onun” dedi.