Psikolojik Çılgınlık Estetik

Adnan ÇOBAN

Estetik ameliyatların sayısı gün geçtikçe artıyor. Hastalığa bağlı veya doğuştan fiziksel sorunları gidermek amacıyla çalışan estetik cerrahi, son yıllarda keyfe keder estetik isteklere cevap vermeye başladı. Ruhsal tatminsizliğin bir göstergesi olan estetik çılgınlığı, gelişmiş ülkelerde gitgide artıyor. Mesela Çin’de her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bıçak altına yatıyor. Resmi verilere göre Çinliler estetik ameliyatlar için yılda 3 milyar dolar harcıyor. Estetik tutkusu Amerika’da da artıyor. Bu ülkede 2003’e göre 2009’da estetik girişimlerin sayısı 17 kat arttığı tespit edilmiştir. ABD’de en sık şapılan estetik operasyonunun başında ise \'liposuction\' yani yağ aldırma geliyor.

ERKEKLER EPİLASYON YAPTIRIYOR

 Yaklaşık 478 bin Amerikalı yağlarını aldırmış. Bunu meme ameliyatı izlemiş. Cerrahi olmayan girişimlerde de, \'botoks\' başı çekmiş. Toplam 2,8 milyon kişi botoks yaptırmış. 1,4 milyon Amerikalı ise lazerli epilasyonla tüylerinden kurtulmuş. Bu girişim özellikle erkeklerde yükselen bir orana sahip. Lazerli epilasyon yaptıranların sadece yüzde 10\'u erkek, ama bu rakam 1997’den bu yana yüzde 300 artmış. 

Çılgınlığın en önemli sebebi tatminsizlik ve beden algısında bozukluktur. Beden algı bozukluğu kişinin fizik görünümündeki gerçek fakat önemsiz bir kusur ile ileri derecede meşgul olmasıyla karakterizedir. Kişi burnun uzun, yassı veya eğri olması  saçların çok seyrek  kıvırcık  göğüslerin çok büyük, sarkık veya küçük olması gibi bir kusurla sürekli uğraşır durur. Bu yüzden huzursuzluk ve kaygı duyar. Çevresindeki insanlar bu kusur veya kusurların önemli olmadığını söyleseler de ikna olmaz ve takıntısından bir türlü vazgeçemez. Psikiyatride ‘vücut dismorfik bozukluğu’ da denilen bu durum bedenin algısıyla ilgili beyin alanlarında bozukluktan kaynaklanır. Ayrıca beden imajına yönelik çocukluk çağı olumsuz yaşantıları da önemli sebepler arasındadır.

AMELİYATLAR TATMİN ETMİYOR

Vücut dismorfik bozukluğu genellikle takıntılı  titiz  kendi bedenlerini sürekli inceleyen güvensiz  karamsar ve çeşitli ruhsal çatışmalar içinde olan kişilerde görülür. Beden algısı bozukluğu, çok şiddetli durumlarda estetik çılgınlığına sebep olur. Kişiler defalarca ameliyat olurlar, ama bir türlü tatmin olamazlar. Her girişim sonrasında tablo daha da şiddetlenir. Sonuçta depresyon ve intihara kadar gidebilen tehlikeli durumlar söz konusu olur.

Cerrahlar dikkatli olmalı!

Estetik cerrahların bu konuda çok dikkatli ve titiz olması gerekir. Şüphelendikleri olgularda bir psikiyatristten yardım talep etmelidir. Aksi taktirde geri dönüşümsüz trajediler yaşanabilmektedir. Tedavide ilacın yanında beden algısını düzeltecek, ruhsal boşluk duygusunu ortadan kaldıracak, beden görünümündeki hassasiyeti giderecek psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. Son yıllarda EMDR gibi uygulamalardan iyi sonuçlar alınıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.