Psikologların Cem Garipoğlu Analizi

Öldürülen Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu adalete teslim oldu. Cem'in psikolojisiyle ilgili bakın uzmanlar ne diyor.

Kafası kesilerek öldürülen Münevver Karabulut'un 197 gündür saklanan katil zanlısı Cem Garipoğlu, sabaha karşı ince düşünülmüş bir plan çerçevesinde teslim oldu. Her şey, ona yararı olabilecek psikolojik bir zemini yaratmak için dikkatlice organize edilmiş bir hava içinde gelişti. Peki kendisini nasıl hissediyor, olay anını nasıl anlatacak, neler yaşayacak, şu an ki psikolojisi nedir?

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Barış Önen Ünsalver yorumladı:

"6 aylık bir süreden sonra Münevver Karabulut cinayetinin henüz 18 yaşına basmamış katil zanlısı Cem Garipoğlu yakalandı. İlk elde edilen bilgilere göre, suçunu itiraf ettiği, bir anlık bir olay olduğu, pişman olduğunu söylediği iddia ediliyor. Başka bir iddiaya göre de yemek yemiş, müzik dinlemiş ve rahat tavırlar içerisindeymiş. Cem Garipoğlu'nun psikolojik durumu hakkında yorum yapabilmek için yakınında olup, onu gözlemek ve görüşmek gerekir, bu nedenle de kesin bir karara varmak mümkün değil.

 Ancak, eğer iddialar doğruysa işlediği iddia edilen suça, toplumun kendisine duyduğu öfkeye, karabulut ailesinin ve kendi ailesinin çektiği sıkıntılara yönelik farkındalık sahibi olmadığı düşünülebilir. Gerçekten pişman mıdır, yoksa böyle söylemesi mi öğretilmiştir. Karşısındakinin ne acı çektiğini anlayamayan yani empati yoksunu kişiler, büyük bir soğukkanlılıkla sıradan sebeplerle bir anlık bir olayda cinayet işleyebilirler. Böyle kişiler için birini öldürmek önündeki herhangi bir engeli kaldırmak gibidir. Suçluluk duyma ve pişmanlık duyguları gelişmemiştir. Cinayetin bir anlık işlenmiş olması uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı yönünden şüphe doğurmaktadır. Eğer Cem Garipoğlu'nda böyle bir antisosyal kişilik örgütlenmesi varsa, teslim olmadan önce rahatça gündelik işlerini sürdürmesi beklenir. Cinayetin üzerinden geçen süre içinde Cem Garipoğlu'nun nasıl bir ortamda bulunduğunu bilemiyoruz. Belki de o dönemde ruhsal sıkıntılar çekmiş ve psikolojik destek almış olabilir. Hatta, şimdi de sakinleşebilmesi için ilaç veriliyor olabilir. Tabii bunların bilinebilmesi için adli psikologun yakın takibi önemli.

Elbette bu yaştaki bir kişi henüz ergenlik dönemindedir ve ruhsal olgunluğa erişmemiş olduğu düşünülmelidir. Sebep sonuç ilişkilerini iyi kuramıyor olabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir konu da hem çocuğun sorguda travmatize edilmemesi hem de bazı çocuklara örnek olmaması. Çünkü bu tür olaylar medyada çok yer aldığında meşhur olabilmek için benzer olayların sayısının arttığı gözlenmektedir."

Hürriyet & NP Grup

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri