Psikiyatrideki yeni trendleri yakından takip eden, kongreleri izleyen, klinik bulgulara yer vermeyi amaçlayan, uzmanlarının görüşleriyle merak edilen konulara açıklık getiren PSİKOHAYAT Dergisi yeni sayısında yine dopdolu.
Dosya konusu ile bugünlerde yaşanan krize önemli açılımlar getiren dergi, Uğur İlyas Canbolat'ın Genel Yayın Direktörlüğü, Özgür Çetin'in Genel Yayın Yönetmenliğinde çıkıyor. PSİKOHAYAT Dergisi, Ruh sağlığı alanındaki yeni gelişmeleri okuyucu ile paylaşmanın önemli olduğuna inanıyor.
PSİKOHAYAT Dergisi Mayıs-Haziran sayısında şu konuları gündeme getirdi: Evlilikte aldatmak affedilir mi?, Bilinçli evlilik, çalışan kadın, çocuk korkuları, duygusal basınç, aile çatışmaları, aldatılmak kader mi?, ayrılık, mutlu olmanın yolları, eve hapsedilen çocuklar, kuşak çatışması... Dergide ilginizi çekecek daha birçok konu bulunuyor.
Kuşak çatışmaları konusunda Uzman ergen Psikologu Orhan Gümüşel’in önemli bir çalışmasına yer veriliyor. Bu konuda en çok yaşanan hatalara dikkat çeken çalışmada empatik körlüğü önlemek için üç önemli nokta dile getiriyor:
Zihin Okuma: Zihin okuma daha önceki davranış biçimlerini referans alarak değişimi görmezden gelme suretiyle ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel durumlar için çoğunlukla negativist tahminler yürütmektir.”Bunu söylersem kesin şu cevabı alırım. O zaman engellenmiş olurum. Ben istediğimi yapayım hiç olmazsa” ve “Yine söylediklerimi anlamadı kesin şöyle davranacak” gibi eğilimler zihin okumaya neden olabilir.
İletişim kusuru olarak da “Onun gibi düşünmek değil onun yerine düşünmek” anlamına geleceğinden empatik iletişimi engelleyici bir özellik taşır.
• Kendi Doğruna Sadakat: İletişimi “Kimin doğru olduğunu” bulmaya sürükleyen yani kısır döngüye götüren bir yaklaşımdır. Zaten farklılaşmadan kaynaklanan çatışmayı kangren haline getirmekten başka işe yaramaz. Doğru olan kimin ya da neyin doğru olduğunu tartışmak değil “Neyin uygun olduğu” bağlamında konsensüs oluşturmaya çaba göstermektir. Aksi takdirde karşımızdaki fikrinin ya da görüşünün değil kişiliğinin sorgulandığını düşünerek savunmaya ve sürekli karşı hipotez oluşturmaya geçer.
• Kişiselleştirme: İletişimin “sen ben” dalaşına dönmesidir. Sürekli ve zorlayıcı bir ikna çabasını beraberinde getirir. Böyle bir iletişim tarzı hem sıkıcı hem gerginliğe açık hem de uzadıkça incitici olabilir. Çünkü sürekli olarak karşıdakini savunmaya zorlayacaktır. İletişimin yönünde karşılıklı anlaşma değil birinin kaybedeceği bir güç savaşına dökülecektir. Unutulmamalıdır ki çocuklar ve gençler egolarını son derece katı savunurlar. Yani onlar sizin kaybedeceğiniz bir evladınız olduğu ancak kendilerinin zaten kaybedecek bir şeyleri olmadığı gibi hareket ederler. Durum bu noktaya gelince de sıklıkla varmak istenilen sonuçtan uzaklaşılan, karşılıklı sevgi ve saygı yitimine neden olabilecek, insanların gittikçe birbirinden kaçındığı, suçluluk ve öfkenin iç içe yaşandığı duygulanımlar, süreklilik gösteren alınganlıklar ortaya çıkacaktır.
Her sayısında ilgi gören ve bir teste yer veren PSİKOHAYAT'tın bu sayısında "Evlilik için mutluluk" testi yer alırken, Fatih Uğurlu'nun hazırladığı Psiko-bulmaca ile Zihni Sinir'in çizimi dikkat çekiyor.
PSİKOHAYAT Dergisinin bu sayısına; Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. M.Kemal Arıkan, Psk. Çiğdem Demirsoy, Dr. Hasan Basri İzgi, Dr. Alper Evrensel, Psk. Aynur Sayım, Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, Uzm.Dr. Semra Kaya Baripoğlu, Uzm. Psk. Hande Ertaş, Uzm. Psk. Zehra Erol, Dr. Serdar Alparslan, Uzm. Dr. Ahmet Çevikaslan, Uzm. Psikolog Yıldız Burkovik, Uzm. Dr. Funda Güdücü Sağır, Uzm.Dr. Serdar Alparslan, Uzm.Dr. Oğuz Tan, Uzm. Psk. Neşe Özkarslı, Hemşirelik Hizmetleri Yöneticisi D.Dilek Özdemir, Uzm. Psk. Sinem Öztep Kuruoğlu katkıda bulundu.
Tasarımlarını Emine Şahinbaş'ın yaptığı dergi yine muhteva çeşitliliği ve zenginliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Dergi, okullara, kamu kurum ve kuruluşlarına, danışmanlık bürolarına, kreşlere ücretsiz gönderiliyor.