Bu kapsamda hastalar saldırgan dönemlerini yataklı kliniklerde atlattıktan sonra, büyük şehirlerden başlayarak kurulacak olan gündüz ruh sağlığı merkezlerinden yararlanacak. Günde en az 4 saatini burada geçirecek hastalara uğraş terapileri uygulanacak.
Sağlık BakanlığıTedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Türkiye'desağlıkhizmetine erişimde bir problem kalmadığını, bundan sonra verilen hizmetin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüleceğini söyledi. Bu kapsamda ruh sağlığı hizmetleri konusunda yeni bir anlayışı uygulamak istediklerini aktaran Şencan, "Şimdiye kadar bir Bakırköy vardı. Akıl hastanesi (tırnak içinde) mantığı içinde, depohastanedenilen… Bir yerde şizofreni hastası olduğunda, ağır bir ruhsal bozukluğu olan hasta olduğunda bu kişi Bakırköy'e, Samsun'a, Adana'ya gönderilir orada aylarca hatta yıllarca kalırdı. Artık bundan vazgeçiyoruz." dedi.
Bu tür hastaların saldırgan dönemlerinde (akut atak) yataklı kliniklerde tedavi olacaklarını kaydeden Şencan, bu dönemin geçmesinin ardından evlerine gönderileceğini söyledi. Eve gönderilen hastaların bir süre sonra ilaçlarını düzenli alamama ya da terapilerinde eksiklikler yaşanması gibi sebeplerle yeniden saldırgan hale gelebildiğine dikkat çeken Şencan, "Bunları önlemek için hastaya sahip çıkmaya evinde devam edeceğiz. Bunun için de her 200 bin ila 400 bin nüfusa bir merkez olacak şekilde, tabii ki önce büyük şehirlerden başlayarak, gündüz ruh sağlığı merkezi… Hasta her gün gelecek, burada en az 4 saatini geçirecek, akşam evine gidecek, ailesi ile birlikte olacak. Bu 4 saat süresince doktorumuz bakacak, psikolog gözlemini yapacak. Eğer bir meşguliyet terapisi uygulanacaksa bu sürdürülecek. Bazen bunlar resim yapabiliyorlar, bazen el işi yapabiliyor…" Şencan, bu arada kişinin tekrar akut atak dönemi yaşaması durumunda, yeniden kliniğe yatırılacağını kaydetti. CİHAN