Progesteron hormonu, kadınların beynindeki ön hipofizden salgılanan ve yumurtalıklardan salınımı gerçekleşen, adet döngüsü, gebelik ve embriyogenez konusunda önemli olan cinsiyet hormonudur. Progesteron hormonu, düzenli olarak her ay rahmin gebelik için hazırlanmasını sağlar.
Progesteron testi nedir?
Progesteron testi; progesteron değerlerlerini araştırmak adına uygulanmaktadır. Kan testi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Yapılan test neticesinde yumurtlama durumu değerlendirilir. Test sonucu 10 ng/mg ve üstünde olur ise yumurtlamanın varlığına karar verilir.
Progesteron ölçümü (tahlil) hangi durumlarda yapılır?
- Yumurtlama tespiti için (kısırlık durumlarında)
- Dış gebelik tespiti için
Hangi durumlarda Progesteron kullanılmamalıdır?
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde
- Meme kanseri öyküsü ya da teşhisi olanlarda
- Depresyon ilacı kullananlar
- Damar hastalığı öyküsü olanlar
- Karaciğer hastalığı olanlar
- Vajinal kanamalar söz konusu ise kullanılmamalıdır.
Progesteron hormonun görevi
Progesteron hormonu; olası bir gebelik için rahmin hazırlanmasını sağlamaktadır. Hamilelik gerçekleştiğinde ise gebeliğin sağlıklı olarak sürdürülmesine yardımcı olur. Kanda bulunan büyük oranda ki proteinlere bağlı olarak taşınır. Progesteron hormonu, östrojen ile birlikte endometriumun kalınlaşması ile döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardım eder.
Progesteron değerleri nelerdir?
Progesteron sonuçları yapılan test neticesinde elde edilir. Ancak adet döneminde için uygulandığı döneme göre progesteron hormonu sonuçları farklı çıkabilir. Şayet adet döngüsünün ilk yarısında test yapılırsa, progesteron değerleri farklı çıkabilmektedir. Ancak ikinci yarısında yapılırsa, sonuç daha farklı çıkabilmektedir.
Progesteron azlığına yol açan faktörler ise:
- Hamilelik dönemi,
- Adregenital sendromu,
- Cushing sendromu.