Prof. Dr. Atilla Turgay Yaşama Veda Etti

Toronto Üniv. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Kliniği Direktörü Prof. Dr. Atilla Turgay, yaşadığı ve çalışmalarını yürüttüğü Kanada’da 8 Nisan akşamı hayatını kaybetti.

Hacettepe üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, 29 yıl önce Kanada'ya yerleşen Prof. Dr. Atilla Turgay, Toronto üniversitesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kliniği Direktörlüğü’nün yanı sıra Toronto üniversitesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kliniği Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, hastane Psikiyatri Bölümü Araştırma Yöneticisi, çocuk ve Gençler Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanlığının yanı sıra Kanada Dikkat Eksikliği Eğitim ve Araştırma Örgütü Kurucu üyesi ve Eğitim Yöneticisi görevlerini de yürütmekteydi.

Prof. Dr. Atilla Turgay'ın Kanada ve ABD'de gerçekleştirdiği, ‘Otistik çocuklarda, gençlerde' ve 'Davranım Bozukluğu ile Saldırgan Davranışları olan hastalarda risperidon etken maddesinin olumlu etkisi’ konulu çalışmalar psikiyatride bir çığır olarak kabul edilmektedir.

Tıp tarihine geçen Prof. Dr. Atilla Turgay ve ekibinin; Kanada, ABD, Avrupa ve Güney Afrika'da gerçekleştirdikleri çalışmalar, aslında erişkin şizofrenlerin tedavisinde kullanılan Risperidone’un Otistik bozukluk tedavisinde de FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanmasını sağlamıştır.

Onlarca uluslararası araştırma ve hizmet ödülünün sahibi olan Dr. Atilla Turgay, 10 uluslararası ilaç araştırmasında 'birinci araştırmacı' olarak görev almıştır. Metilfenidat, Atomoksetin ve Risperidon etken maddeleriyle, çok merkezli laboratuvar çalışmaları yapan Prof. Dr. Turgay’ın adına bugüne dek 200'den fazla kitap, yazı özeti ve ansiklopedik bölüm oluşmuştur.

Prof. Dr. Atilla Turgay, tarafından geliştirilen Turgay Ölçeği psikiyatride; 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu', 'Ciddi Davranış Bozuklukları', 'Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları' tanılamalarında kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Turgay’ın çalışmaları prestijli tıp dergilerince, özellikle, "saldırgan davranış, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otistik bozukluğun tedavisi, davranış bozukluğu, çocuk ve gençlerde depresyon ve mutsuzluk" gibi konularda kaynak gösterilmektedir. Prof. Dr. Turgay, ayrıca Türkiye'de çocuk ve gençlerde çok sık görülen 'Histeri' konusunda da uzmandır.

Prof. Dr. Atilla Turgay'ın, Prof. Dr. Bengi Semerci'yle "Bebeklikten Erişkinliğe Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu", Dr. Sunar Birsöz'le "Psikiyatride İlaçla Tedavi", Dr. Eyüp Sabri Ercan'la "Mutlu çocuk, Mutsuz çocuk; çocukluk ve Ergenlik Döneminde Depresyon" ve son olarak 2009 yılında yayımladığı “Tedavi Edilmeyen DEHB’nin Bedeli” konulu kendi çalışmasının bulgularını ve DEHB tedavisine yönelik önerileri de içeren “Tedavi Edilmeyen DEHB’nin Bedeli ve Tedavide Yenilikler” adlı kitapları bulunmaktadır.

Prof. Dr. Turgay ayrıca, 2008 yılında yayımlanan "Canadian ADHD Treatment Guidelines" (Kanada Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavi Kılavuzu) ve DEHB tedavisinde tüm hekimlere yol gösteren kitabı da tıbbın hizmetine sunmuştur.

Tıp dünyasının ve ülkemizin talihsiz ve zamansız kaybettiği önemli bilim adamına Allahtan rahmet, meslektaşlarına sabır diliyoruz.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı