Prof. Ayhan Songar Anılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 1997 yılında hayata veda eden Prof. Dr. Ayhan Songar için bir anma toplantısı düzenliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, psikiyatri dalında Türkiye’nin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Ayhan Songar için bir anma toplantısı düzenliyor.

6 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek programda ünlü bilim adamının çeşitli yönleri üzerinde duruluyor. Programda konuşmacı olarak; Prof. Dr. Süleyman Yalçın, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Mehmet Nuri Yardım, Ümit Şimşek bulunurken, Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Neslihan Songar Tezcan, Servet Kabaklı, Mustafa Miyasoğlu, Ahmet Özdemir, Sadettin Kaplan, Dr. Ali Abken ve İsmail Kapan da ‘hatırlarda Ayhan Songar’ bölümüne katılıyor.

Songar’ın meslektaşı Prof. Dr. Süleyman Yalçın, Ayhan Songar’ın tıp dünyamızdaki yeri ve hizmetlerinin yanı sıra onun dâvâ ve mücadele adamı yönünü de anlatıyor. Songar’ın en yakınlarından olan psikiyatr Prof. Dr. Sefa Saygılı da Ayhan Songar’ın psikiyatri bilim dalında yaptığı yenilikleri vurgulayacak ve bilim dünyasının Songar üzerindeki izlenimlerini dile getiriyor. Mehmet Nuri Yardım ise 1980’li yıllardan beri tanıdığı Ayhan Songar’ın daha çok kültür muhitlerindeki, vakıf ve derneklerdeki hizmetlerini anlatıyor.

Programda ayrıca, Ayhan Songar’ın; kendi çektiği fotoğrafları, kitapları ve yazılarından oluşan bir de sergi düzenleniyor.

Ayhan Songar Kimdir?
Psikiyatri dalında birçok yeniliğe ve ilke imza atmış bir bilim adamı olan Prof. Songar, bütün bunların yanı sıra kültür ve sanata da ilgi duyan, kültürel ve sosyal faaliyetlerin sıkı takipçisi bir aktivist idi.

Başta Türk Edebiyatı Vakfı olmak üzere birçok kültür sanat derneğinin kurucusu ve yöneticisi olarak karşımıza çıkan Prof. Dr. Songar, müzikle de yakından alakadar oldu. Elinden fotoğraf makinesinin düşürmeyen Songar, başta Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere çoğu ünlü edebiyatçı ve aydının fotoğraflarını çekti.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nın kurucusu olup, 34 yıl kürsünün başkanlığını yaptı. Türkiye’de çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Ayhan Songar, aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin genel başkanlığını da yaptı. New York Bilimler Akademisi’nin de üyesi olan Ayhan Songar, Aydınlar Ocağı ile Türkiye Millî Kültür Vakfı genel başkanlıklarında bulundu.

Meslekî kitapların yanı sıra çok değerli kültürel eserlere imza attı.  Şiir ve musiki konularında da birçok makalesi bulunan Songar'ın neşredilmiş 26 eseri vardır. Prof. Dr. Ayhan Songar'ın psikiyatri alanında hazırladığı bir bildirisi Almanya'daki psikiyatri dergilerinde birçok kez ana kaynak olarak gösterildi. 1997 yılında vefât eden Prof. Dr. Ayhan Songar’ın adı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde bir amfiye verilmiştir.

Dünya Bülteni

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri