Plastik Düşler / Ayhan Kalyoncu

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ayhan Kalyoncu'nun yazdığı kitap, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına ilişkin yeni bilgiler içeriyor.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ayhan Kalyoncu’nun yazdığı kitap, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına ilişkin yeni bilgiler içeriyor. Uyuşturucu kullanımının gittikçe daha genç yaşlara doğru indiği ve hızla arttığı ülkemizde, kısıtlı çalışmalardan yola çıkılarak yapılan tahminlere göre, 80-100 bin arasında insan, eroin, kokain ve ecstasy gibi ağır uyuşturucuları düzenli olarak kullanıyor.

Türkiye'nin en önemli kurumsal dergi yayıncılarından biri olan ve MediaCat, Digital Age, Pi, Farmaskop ve 02H gibi önemli yayınları bünyesinde bulunduran Kapital Medya, Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ayhan Kalyoncu'nun kaleme aldığı Plastik Düşler adlı kitabı satışa sundu. 400 sayfalık kitabın önsözünü Prof. Dr. Yankı Yazgan yazarken, editörlüğünü Banu Adıyaman ve Gülen Çetin Tankut üstlendiler. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı hakkındaki gerçeklere ışık tutan Plastik Düşler, yeni tedavi yöntemlerini içeren çok özel bilgiler veriyor.

Plastik Düşler, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından olan alkol ve uyuşturucu kullanımına odaklanıyor. Uyuşturucu kullanımının gittikçe daha genç yaşlara doğru indiği ve hızla arttığı ülkemizde, kısıtlı çalışmalardan yola çıkılarak yapılan tahminlere göre, 80-100 bin arasında insan, eroin, kokain ve ecstasy gibi ağır uyuşturucuları düzenli olarak kullanıyor. Buna, alkolü hariç tutarak, esrar ve diğer uyuşturucuları kullananlar katıldığında, sayı 500 bin civarına ulaşıyor. Öte yandan, alkol tüketimi de özellikle son 30 yıldır günden güne artıyor.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok ciddi bir biyo-psiko-sosyal sorun olarak karşımıza çıkan alkol ve uyuşturucu kullanımı, bunama ve akıl hastalıkları; AIDS ve sarılık başta olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklar; karaciğer, damar ve beyin tutulumlarıyla ortaya çıkan organ ve sistemik hastalıklar; alkol veya uyuşturucu madde etkisi altındayken oluşan kaza ve yaralanmalar; aşırı dozdan ölümler gibi çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra işgücü kaybı, ailelerin parçalanması, yasadışı yollara yönelme gibi sosyoekonomik kayıplara da yol açıyor. Ne yazık ki, böylesine ciddi sonuçlar doğuran alkol ve uyuşturucu kullanımı hakkında özellikle gençlere ve ailelere yönelik bilgilendirici ve önleyici çalışmalar yeterince yapılmıyor. İnsanların bu önemli sorun hakkında en doğru, çağdaş ve yeni bilgileri bünyesinde toplayan bir kaynağa ihtiyacı bulunuyor.

Yukarıdaki ihtiyaçtan yola çıkılarak hazırlanan Plastik Düşler, okurlarına, bağımlılığın ne olduğu, nelerin bağımlılık yaptığı, bağımlılık sürecinin nasıl geliştiği, bağımlı hastaya yaklaşımın nasıl olacağı ve hastanın tedaviye nasıl yönlendirileceği, en iyi tedavi seçeneklerinin neler olduğu, kimlerden yardım alınabileceği, tedavi hizmetinin gizliliği ve maliyetleri, risk altında olduğu bilinen çocuklarla alkol ve uyuşturucu hakkında nelerin nasıl konuşulacağı gibi konularda bilgi veriyor.

Yazar Kalyoncu, Plastik Düşler’de, alkol ve uyuşturucu kullanan hastalarla geçen 23 yıllık klinik deneyimlerini ve akademik birikimini aktarıyor; bağımlılık konusunda akla gelebilecek her türlü sorunun yanıtını içeren, her zaman el altında bulunabilecek ve danışılabilecek, okunması kolay ve kapsamlı bir kaynak sunuyor.

Plastik Düşler, “Niçin Vazgeçemezler”, “Bağımlılık Bir Beyin Hastalığıdır”, “Sevgili Düşmanım Alkol”, “Mahvolmuş Hayatlar (Uyuşturucu Gerçeğini Anlamak)”, “Çocuklarınızla Uyuşturucular Hakkında Siz Konuşmazsanız, Onlarla Başkaları Konuşabilir (Bağımlılık Yapan Maddeleri Tanıyalım)”, “Gençlik Başımda Duman (Bir Gençlik Hastalığı Olarak Bağımlılık)”, “Çocuğunuzu Nasıl Kurtaracaksınız? (Ergenlerde Bağımlılık Tedavisi)”, “Tedavi Yaklaşımları (En Kötüsü Hiçbir Şey Yapmamaktır)” ve “Tedavi Uygulamaları” başlıklı, birbirinden bağımsız 9 bölümden oluşuyor. Plastik Düşler, başta D&R ve Remzi Kitabevi olmak üzere Türkiye’deki tüm kitabevleri aracılığıyla okuyucularla buluşuyor.

EBM HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kitaplık Haberleri