Pedagog Duygu Çalışır 'Bebeğe Müzik Dinletmek Özgüven Veriyor'

Bebeğinizin mutlu, huzurlu ve ileriki yaşamında kendine güvenen bir birey olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey ona bol bol müzik dinletmek!

Bebeklerin ninni ile uyutulmasının altında yatan gerçeği hiç düşündünüz mü? Bebeklerin gelişimine katkı sağladığı tespit edilen müzik, yetişkinlerde ruhun gıdasıyken, bebeklerde hem ruhun hem de bedenin gıdası...

 Mavi Pedagojik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Pedagog Duygu Çalışır, bebeğe müzik dinletmenin bilinmeyen faydalarını Bebeğim ve Biz dergisine anlattı.

DOĞUNCA MÜZİĞİ TANIYOR

Bebekler anne karnında 6-7 aylıkken bile, dışarıdan gelen sesleri duymaya ve müzik sesine tepki vermeye başlarlar. Yapılan araştırmalar bebeklerin anne karnında duydukları müziği doğduktan sonra dinlediklerinde tanıdıklarını gösteriyor.

Anne karnından itibaren müzik dinletmek, bebeğin büyüme ve gelişme hızını artırmakla beraber, sosyal uyumunu destekler ve zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.

Bebeğin anne karnındayken duyduğu en yoğun ses, annesinin kalp atışlarıdır. Bu sese en yakın sesler de özellikle de Mozart'ın eserleridir.

Doğumdan sonra da aynı müzikleri dinlemek bebeğin kendisini anne karnındaki gibi huzurlu ve güvende hissetmesini sağlar.

Müzik dinlemek bebeğin fiziksel, sosyal, zihinsel, duygusal ve dil gelişimini etkiler. Bu nedenle de özellikle bebeğin uyanık olduğu zamanlarda dinletilmesi gelişim açısından daha uygundur.

Bebekler 6-7 aylıktan itibaren ritme göre elini, vücudunu sallamaya, hatta el çırpmaya başlar. 10-12 aylar arası eşyaya tutunup ayağa kalkar ve sallanır. Bu hareketler bebeğin kaslarını güçlendirir.

Müzik içerdiği farklı sesler nedeniyle bebeğin dikkatini çeker. Bu dikkat, beyni geliştirir. Özellikle beynin matematikle ilgili alanı müzikle aktive olur.

DAHA SAKİN BEBEKLER

Doğum öncesinden itibaren özellikle sakin ritimli müzik dinleyen bebekler, doğum sonrasında daha sakin ve uyumlu olurlar. Huzursuzluk yaşadıklarında tanıdıkları melodileri dinledikten sonra da rahatlarlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rehberlik Haberleri