Sigara İçenler Daha Çok Risk Taşıyor
Pankreas kanseri sinsi bir hastalık olduğundan çoğu zaman son evrede teşhis edilebiliyor. Ancak ailesinde pankreas kanseri hastası olanlar, şeker hastaları ve sigara kullananlar her yıl düzenli kontroller yaptırarak önlem alabilirler.
Radyasyon Ve Yağlı Besin
Her 10 bin kişiden bir kişide görülen pankreas kanseri hakkında bilgi veren Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Ermergen; 'Pankreas kanserinin sebebi bilinmiyor. Pankreas kanseri erkeklerde daha çok görülen bir hastalık ve sigara içenlerde içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla görülüyor. Hastalığın görülme riskini artıran en önemli faktörler ise şunlar: Yaş (Genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür), sigara, alkol, şeker hastalığı, radyasyon, genetik geçiş, yağlı besin tüketme alışkanlığı' diyor.
'Erken evrede belirti vermediğinden pankreas kanseri sinsi bir hastalıktır' diyen Ermergen en çok görülen belirtileri ise şöyle sıralıyor; 'Halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı, bulantı, kusma. Sarılık, hastalık safra kanalını tıkadığından safra bağırsağa akamaz.
Bunun sonucunda hastanın cildi sararır, idrarı koyulaşır, dışkısının rengi açılır. Ağrı, genellikle sol karın boşluğunda ve buradan sırta vuran bir ağrıya neden olur. Kan şekeri düşmesi, hastalığa bağlı olarak kan şekeri seviyesi düşebilir ve halsizlik, baş dönmesi, titreme ve bayılma görülebilir. Pankreas kanseri tedavisi hastanın bulunduğu evreye göre yapılır. En çok kullanılan yöntemler ameliyat, ışın tedavisi ve ilaçlı kemoterapidir.'