Pandemi Günlerinde Geride Kalanlar Sendromu

Bu çalışmanın amacı pandemi döneminde çalışmaya devam eden sağlık çalışanlarının yaşadığı geride kalanlar sendromunu ortaya koymaktır.

Dr. Sevilay Güler
Bağımsız Araştırmacı


Tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği pandemi günlerinde insanların sadece fizyolojik değil psikolojik sağlıkları da olumsuz etkilenmekte; bu etkiler çalışma ortamlarına ve çalışma ilişkilerine de yansımaktadır. Şüphesiz, bu durumdan en fazla etkilenen sağlık çalışanları bir yandan görevlerini yerine getirmeye çalışırken, bir yandan kendilerini ve ailelerini de koruma kaygısı duymaktadır.

Birçok meslektaşlarının ölüm veya hastalığa yakalanma nedeniyle işten ayrıldığı bir çalışma ortamında işlerine devam edebilen ve yaşanan belirsizlik ortamında geride kalan bazı çalışanlarının olumsuz duygular içerisine girmesi kaçınılmazdır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı pandemi döneminde çalışmaya devam eden sağlık çalışanlarının yaşadığı geride kalanlar sendromunu ortaya koymaktır.

Pandemi sürecinde en ağır yükü göğüsleyen sağlık çalışanlarının her türlü sorunlarının ortaya konulmasının, onların işlerine devam edebilmeleri ve tüm insanlığın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Nitel araştırma yöntemine göre tasarlanan araştırmada fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve toplanan veriler içerik analizi ve betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yoğun bir şekilde geride kalanlar sendromu yaşadığı ortaya konulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur.

MAKALENİN DEVAMI

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1560988

Makaleler Haberleri