HABER7 & AA - "Belediyelerce Uygulanacak Özürlüler Veritabanı ve Anket Sorularının Standartlaştırılması" çalıştayı, Yalova Belediyesinin özürlülerle ilgili etkin çalışmalarının diğer belediyelere de örnek olması açısından büyük önem taşıyor.
Yalova Belediyesi ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve işbirliğiyle gerçekleşen "Belediyelerce Uygulanacak Özürlüler Veritabanı ve Anket Sorularının Standartlaştırılması" çalıştayına Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun yanı sıra Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, Yalova Belediye Sağlık İşleri Müdürü Dr. Metin Sabuncu da katıldı.
Programda ilk olarak konuşma yapan Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Daire Başkanı Abdülkadir Anaç Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı olarak bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Özürlülerle ilgili çalışmalarda belediyeler arası diyalogları güçlendirmek için böyle bir çalışmayı yapma fikrini ortaya attıklarını söyleyen Anaç, Yalova Belediyesi ile işbirliği içinde ortaklaşa bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar, son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ve duyarlı çalışmalarla uzun süre ihmal edilmiş özürlü vatandaşlara yaklaşımların olumlu yönde geliştiğini söyledi. Özürlülerin yaşam içerisine dahil edilmeleri gerektiğini bildiren Akar, Yalova'da başlayan bu bilimsel çalışmanın önemli bir gelişme olduğunu, özürlü vatandaşları hayata katabilmek için bu konuda sevindirici adımlar atılacağı üzerinde durdu.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ise, "2005 yılında kabul edilen Özürlüler Kanunu önemli gelişmelere imza atmak adına öncü oldu. Hepimiz neler yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz, imkanlarımız ölçüsünde çalışmalarımızı sürdürsek de millet olarak taşıdığımız duyarlılık geleceğin umut dolu olduğunu gösteriyor. Burada oluşturulacak veritabanı da bundan sonra yapılacak çalışmalar adına büyük değer taşıyacak. Türkiye'ye örnek oluşturacak bu ortak akıl çalışmasına önemli sayıda belediyenin katıldığını görüyorum. Bu organizasyon için başta Başkan Binicioğlu olmak üzere katılım gösteren tüm belediye temsilcilerine teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki yerel özürlülerle ilgili çalışmaların geliştirilmesi adına önemli çalışmalara imza atacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Başkan Binicioğlu'na Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı adına teşekkür belgesi sunan Abdullah Güven, yaptığı takdire değer çalışmalar için teşekkürlerini de iletti. Binicioğlu, "Burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Sizler farklı şehirlerden buraya gelerek bu sosyal projenin gelişimi adına paylaşılan fikirleri yöneticilerinizle paylaşacaksınız. Özürlülerin toplumda daha etkin bireyler olarak yer alması konusunda bugün burada atacağımız adımlar geleceğimizi de şekillendirecek" dedi.
Yalova Belediyesi'nin "Benim Mahallem Programı" kapsamında önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini aktaran Başkan Binicioğlu, "Bu program bazında her mahallemizde yaşayan bireylerle ilgili bilgilere ulaştık. Bu program kapsamında Engelli ile İletişim de yer alıyor. Benim Mahallem Programı çok sistematik ve kentin genelinde birçok özel grubu da içine alan bir veritabanına sahip. Köklü çalışmalar hemen olmuyor ama sabırla, inançla uzun vadeli projelere imza atılacaktır. Biz buna inandık, hedeflerimizi de birer birer gerçekleştireceğiz.
Başkan Binicioğlu'nun konuşmasının ardından Yalova Belediye Sağlık İşleri Müdürü Dr. Metin Sabuncu Yalova'da sürdürülen "Engelli Veri Tabanı" ile ilgili bilgi verdi. 1-3 Mayıs 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek çalıştay boyunca çalışma gruplarının oluşturulması, belediyelerin özürlüler veritabanı yapısının belirlenmesi, belediyelerin özürlülere uygulayacağı anket sorularının belirlenmesi grubu, belediyelerin mevcut kullandığı veritabanı yapılarının incelenmesi gibi etkinlikler gerçekleşecek.