Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği değişti

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin iptal kararları sonrası Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin iptal kararları sonrası Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek.
MEB, Anayasa Mahkemesinin, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'daki, "dershaneleri" ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etmesinin ardından, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda geçen yıl yapılan düzenlemede olduğu gibi yeni yönetmelikte de dershane ibaresi yer almadı. Ancak Bakanlık, bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının üretilmesi için özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu ve yetenek kursu başlıklarında yeni kurs tanımları getirdi. "Tanımlar" başlığı altına, bilim grubu, özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu, yetenek kursu, ders yılı ve öğretim yılı ibareleri eklendi.

Bilim grubu, Bakanlıkça, lise ve dengi okul öğrencileri ile mezunlarına yönelik onaylanan çerçeve programı doğrultusunda, özel öğretim kursları kategorisinde belirlenen gruplar olarak tanımlandı. Bilim gruplarını, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) alanları oluşturdu.

Özel öğretim kursları, kişilerin Bakanlıkça belirlenmiş, bilim gruplarına uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği çeşitli kurs kapsamındaki en fazla üç bilim grubunda eğitim veren özel öğretim kurumları olarak ifade edildi. Buna göre, özel öğretim kursları, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (Felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında kurs açabilecek.

Kişisel gelişim kursları, kişilerin, sosyal ve kültürel alanlarda Bakanlıkça belirlenmiş uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği ve benzeri eğitimlerin verildiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını kapsayacak. Buna kapsamda, yabancı dil kursları ile açıköğretim öğrencileri için hazırlanan kurslar olacak.

Meslek edindirme ve mesleki gelişim kursları da kişilerin meslek edinme ve mesleklerinde ilerlemelerine yönelik alanlarda Bakanlıkça belirlenmiş uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği ve benzeri eğitimlerin verildiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını içerecek. Bilgisayar, muhasebe, güzellik ve cilt bakımı, modelistlik ve stilistlik, turizm ve otelcilik, insan kaynakları ve sekreterlik, emlakçılık, reklamcılık, sigortacılık, televizyon, radyo ve spikerlik, iş makinesi belgesi gruplarında meslek edindirme ve mesleki gelişim kursları açılabilecek.

Yetenek kursları ise kişilerin, sanatsal ve sportif alanlarda Bakanlıkça belirlenmiş uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını kapsayacak. Bu çerçevede, müzik, dans ve bale kursları düzenlenebilecek. Bu öğretim programları dışında, özel öğretim kursları kategorisi hariç, programında sadece teorik konulara yer veren ve uygulama dersliğini ihtiyaç duymayan diğer kurslar açılabilecek.

Yönetmelikte, ders yılı okullarda, derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar geçen süre, öğretim yılı ise ders yılının başladığı tarihten ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süre olarak tanımlandı.

-Bilim grupları için hazırlanan kurs programı genel müdürlükçe onaylanacak

Yönetmeliğe göre, özel öğretim kursu açacaklardan, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi için diğer belgelerin yanı sıra bilim gruplarının Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan çerçeve programına veya programlarına uygun olarak kurum tarafından en fazla üç bilim grubunda hazırlanmış ve genel müdürlükçe onaylanmış kurs programı istenecek. Ayrıca, kurumların açılışında 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği ruhsatları harca tabi kurum açacaklar için harç yatırıldığına dair onaylı belge talep edilecek.

-Valilikler kurumlar için "görüş" belirtecek

Maarif müfettişlerince görevlendirme onay tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde düzenlenen inceleme raporunda ve valilikçe kurumun açılmasında sakınca bulunmadığının belirtilmesi halinde dosya, 5 iş günü içinde bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkça iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi uygun görülen okullar dışındaki kurumlara valilikçe 5 iş günü içinde kurum açma izni düzenlenecek. Valilikçe kurum açma izni düzenlenen kurumlara Bakanlıkça 15 iş günü içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.

Maarif müfettişlerince eksikliklerini süresi içerisinde tamamlamadığı tespit edilen kurumlar hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanarak bu kurumların kurum açma izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları da iptal edilecek.

-Zorunlu eğitim çağındaki öğrenciler için kurslar 19.00'a kadar açık olacak

Yönetmelikle, çalışma saatleri de düzenlendi. Buna göre, okullar dışındaki kurumlarda günlük çalışmalar saat 07.00 ila 23.00 saatlerinde yapılmaya devam edilecek. Ancak zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler 07.00 ila 19.00 saatlerinde yapılacak. Özel öğretim kurslarında her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilebilecek.

Özel öğretim kurslarında yıllık çalışma takvimi, öğretim yılı süresi içinde en az 18 en fazla 36 hafta olmak üzere planlanacak.

-Temel liselerde de 19.00 sınırı olacak

Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarını uygulamak isteyen temel liselerde, Genel Müdürlüğün izni ile sadece hafta sonlarında, kendi öğrencilerine takviye kurslarını ise hafta içinde 07.00 ila 19.00 saatlerinde verebilecek.

-Özel öğretim kurs binalarının bağımsız girişi bulunması gerekecek

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, bahçesi bulunan ve müstakil binalarda, özel öğretim kurslarının, bağımsız girişi bulunan ve bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarında yahut aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda, diğer kurumların ise bütün birimlerinin aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarında ya da bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında yahut aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olması gerekecek.

-Mezunların bilim derslikleri ayrı katlarda olacak

Çeşitli kurslar kapsamında açılan özel öğretim kurslarına devam eden lise ve dengi okul öğrencileri ile mezunlarının eğitim aldıkları bilim derslikleri ayrı katlarda oluşturulacak.

Kurumuna program ilavesi yaptırmak isteyen kurucu veya kurucu temsilcisi, okullar dışındaki kurumlara ilave edilecek öğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısını, ayrıca özel öğretim kursu açacaklar için özel öğretim kursları çerçeve programına veya programlarına uygun olarak en fazla üç bilim grubu için kurum tarafından hazırlanmış ve genel müdürlükçe onaylanmış öğretim programı ile valiliğe başvuracak.

Bununla birlikte kurucu veya kurcu temsilcileri program ilavesi yapmak istediklerinde okullar dışındaki kurumlara ilave edilecek öğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı, lise ve dengi okul mezunlarına yönelik bilim grubu programlarını uygulamak isteyen temel liselerde ise her bir bilim grubu için standartları Bakanlıkça belirlenmiş bilim dersliği şartlarını sağlayan dersliği yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı ile valiliğe başvuracak. İnceleme sonucunda program ilavesinde sakınca bulunmadığının belirtilmesi halinde, okullar dışındaki kurumlara 15 iş günü içinde valilikçe program ilavesi yapılarak kurum açma izni yeniden düzenlenecek. Okullarda ise hazırlanan dosya 5 iş günü içinde Bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkça okullara 15 iş günü içinde kurum açma izni yeniden düzenlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri