ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Serkan Gürgenci

            Etrafımızdaki kişilerden çok defa duyduğumuz bazı ifadeler vardır. ‘Çocuğum her şeyi yapıyor ama bir türlü derslerinde başarı gösteremiyor’ gibi. Bu ifadelerle rehberlik servisine gelen veli sayısı azımsanmayacak kadar fazla miktardadır. Bu sorunun belirtilerinin ortaya çıktığı en belirgin dönem 2. sınıftır. 1. sınıf öğrencilerinin öğrenme sorunun yaşamaları birçok değişkene bağlı olabileceği için kesin olarak anlaşılamamaktadır. Ki bu tür vakarlarla karşılaşmaktayız. 1. sınıfta öğrenme sorunu yaşan çocuk 2. sınıfın ilk aylarında okuma sorununu halletmiş olabiliyor. Fakat 2. sınıfta da bu sorun devam ediyorsa gerekli inceleme çalışmalarının yapılıp ilgili kuruluşlara yönlendirilmesi gerekmektedir.

            Özel Öğrenme Güçlüğü; çocuğun zekasının normal hatta bazı hallerde normal üstü olmasına rağmen akademi konularında dinleme –anlama- okuma yazma ve matematik yeteneklerinde yaşıtlarının ya da zekasının altında performans göstermesidir.

            Bu soruna neden olan durumun ne olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar neticesinde olası nedenler olar şunlar ifade edilmektedir:

a)      Genetik nedenler

b)      Beyin zedelenmesi

c)      Nörolojik bozukluklar

d)      Gelişimsel sapma

e)      Algısal bozukluklar

Bu soruna eşlik eden sorunlarda şu şekilde sıralanmaktadır. Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite. Fakat hiperaktivite bozukluğu çok yaygın olarak gözükmemektedir.

Özel Öğrenme Güçlüğü üç faklı boyutta ortaya çıkabilmektedir. Bunlar şöyle sınıflandırılabilir.

1-     Okuma bozukluğu

2-     Yazma bozukluğu

3-     Matematik bozukluğu

Okuma bozukluğu yaşayan öğrencilerde yavaş okuma, hızlı okuma, harf ekleme, kelime ekleme, harf çıkarma, kelime çıkarma şeklindedir. Bununla beraber ters okuma da görülmektedir. Mesela ‘ve’ yi ‘ev’ şeklinde okuma gibi. Harfleri hatalı okuyabilmekteler örnek olarak; b yi d diye okuyabilmekteler.

            Yazma bozukluğu yaşayan öğrencilerde sesle harfi eşleyememe gibi sorunlar yaşmaktalar. Mesela siz ‘v’ harfi dersiniz o ya hiç yazamaz ya da ‘f ’ diye yazar. Bakarak yazarken sürekli yazdığı metine bakmaya çalışmaktadır. Mektup, kompozisyon vb. şeyleri yazamamaktadır.

Matematik bozukluğu yaşayan öğrencilerde matematik sembolleri anlamada ve çevirmede zorluk yaşarlar. Toplama çıkarma çarpma ve bölmede sorunlar yaşamaktalar.

            Bu sorunu tespit edilen öğrenciye yardım hizmeti verilmediği zaman öğrenme bozukluğuna bağlı davranış sorunları yaşanmaktadır. Sınıf içerisinde öğrenci ders etkinliğine katılamadığı zaman ders içinde ders dışı etkinliklerle kendini oyalamaya başlıyor. Ve arkadaş bu özelliklere sahip öğrencilerden oluşmaya başlıyor. Bunun yanında ihmal nedeniyle ilgilenilmeyen çocuğunun yaşı ilerledikçe öğrenmeye karşı kapalı hale gelmeye başlıyor.

            Bu öğrenciler için yapılması gereken şey özel eğitim almasını sağlamaktır. Çünkü bu sorun sınıf öğretmenlerini aşan bir sorundur. Özel eğitim alan çocuklarda sorunun büyük bir kısmı halledilmiş olmaktadır.

            İhmal ve ertelenen sorunlar daha farklı sorunlarla beraber bizim karşımıza çıkacaktır. Hiçbir şey kendiliğinden olmadığı için kendiliğinden de tedavi edilmez.

           

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.