Uzun süredir Özel gereksinimli çocuklarla ilgili yazmak istiyordum. Ancak dönem sonu ve yüksek lisans oldukça zamanımı aldığından zaman sorunu yaşadım. Vakit buldukça bir kaç başlık altında ve yazı dizisi şeklinde "ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR" başlığında farklı bir dünyayı çeşitli kaynaklardan destek alarak sizlerle paylaşmaya çalışacağım. umarım verimli bir çalışma olur.
I.
TEŞHİŞ SÜRESİNİ BELİRLEYİCİ SORULAR
Hangi davranış nerede,ne zaman ,ne kadar ortaya çıktı?
SENDROM NEDİR:
Belli davranış özellikleri hep bir arada ve belli bir süre boyunca görüldüğünde bu durum bir bozukluk ya da sendrom olarak adlandırılır.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
Özel öğrenme güçlüğü duygusal ve bilişsel zekası normal ya da normal üstü olan herhangi bir nörolojik, fiziksel ve kültürel özrü olmayan bireylerde, okuma yazma, matematik kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekanda yönelme alanlarından biri yada birkaçında yetersizliğe yol açan bir bozukluktur.
NEDENLERİ
Öğrenme Bozukluğunun nedenleri henüz tan olarak aydınlığa kavuşmamıştır.Yaygın olarak kabul edilen görüşe göre,öğrenme bozukluğu çeşitli genetik ve çevresel etmenlerle belirlenen,biyolojik temele dayalı bir işlevsel bozukluktur.Bu işlevsel bozukluk konuşma,okuma,yazma ya da aritmetik beceriler için gerekli olan bilişsel işlevlerin gelişmesinde gecikme ya da sapmaya neden olur.
ÖĞRENME BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ
Zeka Düzeyi:Normal ya da normalin üzerindedir.
Akademik Başarı:Okul başarısı(yaşıtlarına ve zekasına oranla)düşüktür ya da inişli çıkışlıdır.
Bazı derslerde/alanlarda başarısı normal/normal üstü iken,bazı derslerde/alanlarda düşüktür.
OKUMA BECERİSİ
1-Harf-ses iliskisi kurmakta zorlanırlar(Bazı harflerin seslerini öğrenemez,harfin şekli ile sesini birleştiremez),harfleri karıştırır,
b-m / b-d / b-p / m-n / ve 6-9,
2-Kelimeleri hecelerken ya da harflerine ayırırken zorlanır,Okurken heceleri ya da sözcüğü ters çevirir,
ne-en
için-çini
çok-koç
3-Harf,sözcük atlar,ekler ya da uydurur,okuduğu yeri kaybeder,satır karıştırır,okuduğunu anlamakta ve anlatmakta zorlanır,okumayı sökemez ya da okuması yavaştır.
4-Okuma yazmayı kolay öğrenemedikleri için aile ve öğretmen çocuğun zekasından kuşku duyar.
5-Özel öğrenme güçlüğü olan çocukları, farklı öğrenen çocuklar olarak görmek ve güçlük çektikleri alanlara göre eğitim verildiğinde öğrenebileceklerini unutmamak gerekir.
Haftaya aşağıdaki konu başlıklarında buluşmak dileği ile şimdilik hoşça kalın.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR'da;
- YAZMA BECERİSİ
- ARİTMETİK BECERİLER
- SIRAYA KOYMA BECERİSİ