Oyuncak Seçimine Özen Gösterilmeli

Çocuğun kendini ifade edebilme yetenekleri göz önünde bulundurulmalı.

TRT - Ebeveynlerin çocukları için tercih ettiği oyuncakların, çocukların sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşıdığı bildirildi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Yıldız Öç, çocuklar için vazgeçilmez eğlence kaynaklarından olan oyuncaklar konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Özlem Yıldız Öç, oyuncakların çocukların öğrenmelerini, paylaşmalarını, eğlenmelerini, mutlu olmalarını, kişilik ve becerilerinin gelişmesini sağlayan unsurlar olduğunu belirtti.

Oyunun çocuklar için en iyi öğrenme yolu olduğunu ifade eden Öç, şunları söyledi:
"Çocuk oyun oynayarak enerjisini boşaltır, engellemelere karşı kendini yatıştırır, ulaşılması zor amaçlara ulaşmaya kendini hazırlar. Saldırgan dürtülerin sosyal kabul edilebilir yollardan dışa vurumunu, kendi kültürünü tanımasını sağlar. Becerilerini geliştirir. İlk iki yaşta çocuklar ne yapabildiğini ispatlar ve bundan zevk alır. Bunda çevresine hakim olma güdüsü rol oynar, sonraki yıllarda başarı güdüsünün temelini oluşturur. Çevresindeki objelerle ilişki kurar ve çevresi hakkında bilgi edinir. Böylece sözel olmayan zeka gelişir. Cansız objelere canlılık verir. Çevrelerinde bulunan objelerle fantezi dünyalarında yaşarlarken, bu objeleri gerçek dünyadaki işlevleri ile kullandıkları görülür. Çocukta mantıklı düşünme sadece nesnelerle ilgilenmeyle olmaz, diğer çocuklarla oynamalarıyla da gelişir."

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?


Oyuncakların, gerçek yaşam oyuncakları, öfke gösterici ya da dışa vurum oyuncakları ile yaratıcı ifadelere ve duygusal boşalmaya izin veren oyuncaklar olmak üzere 3 ana grupta toplandığını ifade eden Öç, şunları kaydetti:

"Oyuncak seçiminde çocuğun gelişim dönemi ve oyunda kendini ifade edebilme yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyun ise dilleridir. Bu nedenle uygun oyun aktivitesi sağlayacak çeşitlilikte olmalıdır. Çeşitli ve farklı duyguların ifadesini, gerçek yaşam deneyimlerini araştırma imkanı sağlamalıdır. Sınırların sınanmasına yardımcı olmalı, olumlu kendilik imgesinin geliştirilmesine katkıda bulunmalı, çocuğun kendini anlamasını kolaylaştırmalı, kendini kontrol yetisinin gelişmesine katkıda bulunmalıdır."

Çocukların, basit oyuncaklarla da oynayabileceğini, hatta bu tür oyuncakların hayal güçleri ve yaratıcılıklarını geliştirmelerinde daha da yardımcı olacağını bildiren Öç, "Oyuncakların en son teknoloji ile üretilmiş ve kompleks parçalardan oluşması şart değildir. Basit oyuncaklar çocukların hayal güçlerini zenginleştirmelerine daha çok olanak sağlar, kırılma korkusuyla oynamaları engellenmemiş olur. Önemli olan çocukların kendileri için en uygun ve en doğal olan iletişim yöntemini seçmelerine olanak tanımaktır" diye konuştu.

Aile Sağlığı Haberleri

Covid19 Döneminde Evde Çocuklarla İletişim
  Koruyucu Aile Sistemiyle Çocuğun Korunması 
Hareketsiz kalan çocuklar 18 yaşından sonra depresyona girebiliyor