Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmada, yol kenarında yaşayıp hava kirliliğine maruz kalan çocuklarda otizm görülme riskinin, temiz havada yaşayanlardan 3 kat fazla olduğu ortaya konuldu.
Otizm ömür boyu süren, sosyal iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık.
Çocukluk çağında gelişen bu bozulmanın ortaya çıkmasında ağırlıklı olarak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Ancak otizmin en çok kentlerde görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar artık hava kirliliği gibi çevresel etkilerin otizmi tetiklediğini ya da ciddiyetini arttırdığını söylüyorlar.
Bu konuda yapılan son araştırmada, Kaliforniyada hava kirliliğinin yoğun olduğu karayolu kenarında yaşayan çocuklarda otizm görülme riskinin daha yüksek olduğu görüldü.
Bu çocuklarda daha temiz havaya sahip bölgede yaşayan çocuklardan 3 kat fazla otizm vakası belirlendi.
Uzmanlar bunu hava kirliliğinin otizmin kaynaklandığı düşünülen, beyin ve sinir sistemindeki sorunları artırmasına bağlıyorlar.
Uzmanlara göre otizm ciddi bir halk sağlığı problemi hatta salgın olma yolunda ilerliyor. Çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk haline geliyor.
Erken yaşta kesintisiz, yoğun özel eğitim alabilen çocukların yarısına yakını bir süre sonra bu sorundan büyük ölçüde kurtulabiliyor.