Otizmin Bebeklik Dönemi Aşılarla İlişkisi Var Mı?

Journal of Pediatrics'de yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre otizmin gelişimine çocukluk döneminde uygulanan aşı programının hiçbir etkisi yok!

2 yaşından önce çok fazla sayıda aşı yapılıyor olmasından ve bu sayının otizm oranlarının yükselişine etkisi olduğundan endişe duyduklarını belirten ebeveynlerin sayısının son yıllarda artması üzerine yürütülen çalışma yaşları 2-3 arasında değişen 1,000 çocuk üzerinde yapıldı. Autism Speaks Organizasyonu'nun bilim kurulu başkanı Geri Dawson'a göre bu çalışma otizm- aşı ilişkisinin (ya da ilişkisizliğinin) sonuca ulaşması açısından oldukça kritik ve sonuçları rahatlatıcı.

Çalışma 256 otistik ve 752 normal çocuk üzerinde yürütülmüş. Çocukların 2 yaşından önce maruz kaldıkları antijen miktarı arasında hiçbir fark görülmemiş. Antijenler; aşılarda bulunan, bağışıklık sisteminin antikor üretmesine neden olan maddeler. Bazı iddialara göre çok fazla sayıda ve çok hızlı bir şekilde antijene maruz kalan gelişmekte olan bebek bedeninin bağışıklığı bu stimulasyondan olumsuz etkileniyor. Ancak bu çalışma bu endişenin yersiz olduğunu gösteriyor.

Çalışma aynı zamanda bir seferde fazla sayıda aşının otizm riskini arttırdığını destekleyen herhangi bir bulguya rastlamıyor. Aşıların otizme direkt olarak ilişkili olabileceği zannı 1998 yılında Andrew Wakefield tarafından yapılan bir çalışma neticesinde oluşmuştu. Bu çalışmanın etik olmayan yollarla yürütüldüğü ve data saptırıldığı ispatlandı ve Wakefield meslekten men edildi. Ancak buna rağmen ulaştığı otizm- aşı ilişkisi sonucu insanların aklında yer etti ve endişeler giderek çoğaldı. Bunun bir nedeni de Dawson'un da belirttiği gibi otistik çocukların neredeyse 1/4ünün gelişimlerinin ilk 1 yıl normal olması sonradan becerilerini yitirip, gerilemeye başlamaları...

2004 yılında Institute of Medicine'in yaptığı bir çalışma otizm ve aşılar arasında direkt bir ilişkisinin (sebep- sonuç iliskisinin) olmadığını göstermişti. Bu çalışma daha önce alınan sonuçları destekliyor.

Daha sonra tercüme etmek üzere çalışmanın son paragrafını olduğu gibi kopyalıyorum:

¨Beginning at birth, an infant is exposed to hundreds of viruses and other antigens, and it has been estimated that an infant theoretically could respond to thousands of vaccines at once. The possibility that immunologic stimulation from vaccines during the first 1-2 years of life could be related to the development of ASD is not well supported by the known neurobiology of ASD, which tends to be genetically determined with origins in prenatal development, although possible effects in early infancy cannot be ruled out completely. It can be argued that ASD with regression, in which children usually lose developmental skills during the second year of life, could be related to exposures in infancy, including vaccines; however, we found no association between exposure to antigens from vaccines during infancy and the development of ASD with regression.¨

 
Eren Kaya
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/

Araştırmalar Haberleri