Otizm Kene'den Mi Bulaşıyor!?

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin’den otizm hastalığıyla ilgili ezber bozan iddia: Otizm tedavisi gören hastaların en az yüzde 30’u aslında Lyme hastası!

Keneler 'Lyme'a, O da Otizme Neden Oluyor!

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin'den otizm hastalığıyla ilgili ezber bozan iddia: Otizm tedavisi gören hastaların en az yüzde 30'u aslında Lyme hastası. Lyme hastalığına Türkiye'nin her yerinde görülen kenelerin yapışmasıyla bulaşan bir bakteri neden oluyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, otizm tedavisi gören hastaların en az yüzde 30'u aslında Lyme hastası olduğunu söyledi. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde görülen orman veya koyun kenesi olarak bilinen "Ixodes ricinus" adlı kenenin yapışmasıyla bulaşan bir bakterinin neden olduğu Lyme hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Çetin, İzmir'deki 7 otizm hastasından 2'sinin yapılan araştırmalar sonucu Lyme hastası olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Prof. Dr. Barbaros Çetin. Son 10 yıldır kene ve kene hastalıkları konusunda araştırmalar yapıyor. Çetin, ABD ve Avrupa'da hızla yayılım gösteren Lyme hastalığının Türkiye'deki durumunu inceledi.

Hastalığa neden olan bakteri 'Borrelia sp'nin Türkiye'deki varlığını MS tedavisi gören doktora öğrencisi Kerem Canlı'da bakterinin ortaya çıkmasıyla fark etti. Bugün 32 yaşında olan Canlı'ya 5 yaşındayken kene yapıştığını öğrenen Çetin, Canlı'yı enfeksiyon bölümünde yönlendirdi, antibiyotik ve destek tedavilerle öğrencisi sağlığına kavuştu.

1 Milyon Kişinin Otizm Riski Mi Var?

Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin kene yapışması şikayetiyle hastanelere başvurmasını dikkate alan Çetin, keneyle bulaşan diğer hastalıkları da incelemeye aldı.

'Borrelia sp' bakterisinin neden olduğu Lyme hastalığının otizmle de bağlantılı olduğunu uluslararası yayınlarda fark eden Çetin, "Özellikle ABD'de yayınlanan otizm-Lyme bağlantılı bilimsel makalelere göre, otizm tedavisi gören çocukların yaklaşık yüzde 30'u Lyme hastası. Türkiye'de de yaklaşık 500 bin otistik çocuğumuz var. Bunların yüzde 30'unun aslında Lyme hastası olduğunu düşünürsek yaklaşık 150 bin çocuğumuz yanlış teşhis ve tedavi görüyor olabilir. Yurtdışında değişik bölgelerde yapılan araştırmalar, bu bölgelerde yaşayan otizm tanısı almış çocukların yüzde 20 ila yüzde 50'sinin aslında Lyme hastası olduğunu ortaya koyuyor. Lyme hastalığı antibiyotik ve destek tedavilerle olumlu sonuç alınabilen bir hastalık. Otistik diye bilinen çocuklarımızın Lyme hastası olduğu tespit edilebilirse onlar için yeni hayat başlar" diye konuştu.


7 Hastadan 2'si 

İzmir'deki Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) Başkanı Ergin Güngör'ün talebiyle derneğin temasta olduğu 7 otistik çocuğa Lyme testi yapıldığını anlatan Çetin, şöyle devam etti:

"Özel bir laboratuvarda kan testi yoluyla yapılan analizde 7 çocuktan 2'sinde 'Borrelia' bakterisinin varlığı tespit edildi. Bunların dışında dernek üyesi bir anne, kendisi ve çocuğuna Lyme teşhisi konulduğunun belgeleri bana gösterdi. Şimdi bu hastalar Lyme tedavisi görmek istiyor. Ancak ülkemizde Lyme tedavisi yapacak uzmanlaşmış kurum ve kişiler yok. Maalesef parası olanlar tedavi için ABD ve Almanya'ya gidiyor.

Çünkü bu tedavi antibiyotik uygulamasıyla birlikte destek uygulamalar (detoks, kür, vitamin vs) gerektiriyor. Her otistik çocuğun aslında Lyme hastası olduğu sonucu çıkmaz ama aileler mutlaka bu testleri yaptırsınlar. En azından çocuklarına tedavi konusunda yeni bir şans tanımış olurlar. Aslında Lyme hastası olduğu kesin olarak tespit edilen otistik çocukların iyileşme olasılıkları yüzde 1'le yüzde 90 oranında kişiye göre değişmektedir."

ODER Başkanı Ergin Güngör de otizm tedavisi gören derneğe üye bazı çocuklarda Lyme hastalığının tespit edildiğini belirterek, "Henüz çok bilinmezli bir olgu olan otizmin Lyme bakterisi ile ilişkisi konusunda  araştırmalar yapılmalı.Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı bu konuyu acilen gündemine almalı. Beklentimiz  ülkemizde Lyme hastalığının uygun ortamlarda ve uzman kişilerce tedavisinin yapılabiliyor olması. Otizmli yakını olan ailelere de henüz yetişmiş uzmanın olmadığı ülkemizde, yanlış tedavi uygulamaları ve kontrolsüz antibiyotik kullanımına yönelmemelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Bir Umut Işığı

Otizm hastası bir oğlu bulunan dernek üyesi Hayrunisa Demir, Lyme ihtimalinin kendileri için bir umut olduğunu belirterek, "Testi biz de yaptırdık. Kesin bir sonuç alamadık. Testi yenileyeceğiz. İnsanın özürlü bir çocuğunun olması çok zor. Bizi ancak duyarlı insanlar anlar. Eğer tedaviye cevap verirse neden bizim de normal bir çocuğumuz olmasın" dedi.

Milliyet 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri