Otistik sporcunun büyük başarısı

Üç yıldır, Sapanca’daki Sportizm Gençlik ve Spor Kulübü’nde özel program çerçevesinde tenis eğitimi alan otistik genç Burak, şimdi kortlarda normal yaşıtlarıyla yarışıyor.Diğer sporculara eğitim veriyor.

Otizm, bir gelişim bozukluğu. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülen bir rahatsızlık. ABD Psikiyatri Derneği verilerine göre, görülme oranı her 100 çocukta 1… Türkiye’de de 100 binin üzerinde otistik çocuk eğitim bekliyor. Çünkü, bu rahatsızlığın bilinen en etkin yolu eğitim. Yoğun ve bire bir eğitim.

 Sapanca Kırkpınar’da kurulan Sportizm Otizm Gençlik ve Spor Kulübü, otistik çocukları sporla eğitiyor.  Ve önemli başarılara imza atıyor. Burak, bunun en somut örneği... Üç yıl öncesine kadar hareketlerini kontrol etmekte zorlanan Burak, Sportizm Kulübü Spor Direktörü Bener Erkorur’un, genç öğrencisinin bireysel özelliklerini dikkate alarak geliştirdiği tenis eğitim programı sayesinde önemli mesafeler kaydetti.

 Burak şu anda Türkiye’nin tenis oynayan ilk otistik bireyi. Yeni başlayanlar kategorilerinde turnuvalara katılıyor. Rakipleriyle kıran kırana mücadele ediyor. Yeniyor, yeniliyor. Burak, bu sayede özgüvenini kazandı. Hiperaktivitesini büyük ölçüde kontrol altına aldı. Matematik sayı kavramı gelişti. Otistik sporcuların eğitiminde yardımcı antrenörlük yapmaya bile başladı. Tenisin yanına yeni bir branş eklemek için kayak dersleri almaya başladı.

 Burak’ın eğitiminden sorumlu olan ve daha önce uzun yıllar Fenerbahçe altyapısında hocalık yapan Bener Erkorur, otizmin tedavisinde bire bir eğitimin önemini vurgulayarak şunları söyledi:

 “Burak bizim için bir rol model. Kişiye özel programla pek çok sorunun çözülebileceğini bize gösterdi. Her otistik çocuğu kendi dünyasında gözlemleyerek, otizm kelimesinin ardına saklanan gizeme ulaşmak mümkün olabilir... Sportizm, bu anlamda dünyada da bir ilk... Yurtdışından ailelerin artan ilgisi de atılan adımların doğru olduğunu gösteriyor. Çünkü, Sapanca Kırkpınar’ın doğal güzelliği içinde yapılan spor ağırlıklı eğitim, otistik çocuklarda önemli fiziksel ve zihinsel gelişimin yanı sıra, bu tür çocuklarda en büyük sorun olan aşırı ilaç kullanımının da önüne geçiyor.”

 Daha detaylı bilgi için: sportizm.org.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri