ÖSYM Başkanından Kazanmanın Şifresi

ÖSYM Başkanı Yarımağan, bu yıl ki sınavda bölümünü baştan belirleyen öğrencilerin şanslı olduğunu söyledi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni üniversite giriş sınav sisteminde, sınava girecek olan öğrencilerin önceki yıllara göre çok avantajlı olduğunu açıkladı.

Sınav sonucunda öğrencilerin 18 farklı puanının hesaplanacağını belirten Yarımağan şu örneği verdi: "Eski sistemde sayısal puanı ile bütün mühendislik ve tıp fakültelerine girilebilirken, yeni sistemde sayısal puan yerine MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puanları var.

Tıp fakültesine gitmek isteyen aday biyoloji ve kimya derslerinden daha yüksek puan almak için çalışacak.. Mühendislik fakültelerine gitmek isteyen adaylar ise matematik ve fizik dersinden başarılı olmak zorunda.

Eski sistemde bu yoktu. Tıp fakültesine gitmek isteyen öğrenciler eski sistemde bütün matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji sorularını ve üstüne Türkçe ve sosyal bilimler sorularını, yani 180 sorudan en az 175'ini doğru cevaplamak zorundaydı.

Yeni sistemde tıp fakültesine yerleşmek isteyen adayların öncelikle biyoloji, kimya sonra fizik, matematik ve geometri sorularını yanıtlamaları yeterli hale geldi.

" Bu durumun öğrenciler açısından bir avantaj olduğunu açıklayan Yarımağan, "Öğrenciler öncelikle hangi puan türüne göre hangi sınavlara girmeleri gerektiğini, ikinci aşamada hangi puan türüyle hangi bölüme yerleşeceklerini bilmeli ve belirlemeli.

Bütün sınavlara girmeyi düşünen aday sadece tek puan türüyle hazırlanan adaya göre iki kat fazla çalışmak zorunda kalacak. Bu da avantajı dezavantaja dönüştürecek" uyarısında bulundu.

BU YIL SINAVSIZ GEÇİŞ VAR

Lise öğrencilerinin 11'inci sınıfta mesleklerini seçmelerinin ve gireceği puan türünü belirlemelerinin şanslarını iki kat artıracağını söyleyen Yarımağan, üniversitelere sınavsız geçiş konusunda çeşitli görüşlerin ileri sürüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Sınavsız geçişin kaldırılması yönünde görüş ve çalışmalar var. Sonuçlansaydı bu yıl kılavuzda ilan edilirdi. Sınavın kuralları kılavuzda ilan ediliyor. Bundan sonra bir değişiklik olmaz."

Sabah

Rehberlik Haberleri

Mutlu çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı
Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası
EBA sisteminde en büyük sorumluluk velilerde
Eve kapanan çocukla kaliteli zaman geçirmenin yolu
Çocuğunuza uyku alışkanlığı kazandırmanın yolu bu önerilerden geçiyor!