ÖSS'DE DOĞRU TERCİHİN ANAHTARI

Psk. Özkan Göğercin

Merhaba sevgili arkadaşlar, nihayet büyük merakla beklenen ÖSS sonuçları 12 Temmuz Pazar günü açıklandı. Sonuçlarda görüldü ki, neredeyse katılanların %92'lik kısmı 145 ve 165 barajlarını geçerek bir bölüme yerleşme hakkına sahip oldular. Ancak yaklaşık 30 bin aday ise barajı geçemeyerek bu hakkı elde edemedi.

Hatırlarsanız,sonuçlar açıklanmadan birkaç gün önce ÖSYM baraj geçme netlerini daha da aşağıya çekti ki, bu da mesela 100 soruda en az 12 net yapan bir adayın, 4 yıllık bir bölümü tercih etme hakkına sahip olması anlamına geliyor. Bu noktada, çoğu öğrencinin kafasının karşıması normal ama, siz adaylara tavsiyem bu değişikliğe çok takılmadan tercihlerinizi yapmanız olacaktır. Fakat şunu da belirtmeliyim ki, ÖSYM'nin bu yaptığı değişiklikte özellikle vakıf ve Kıbrıs üniversitelerini de düşündüğü kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü daha az net yapan bir aday, geçen yıla göre, istediği bölüme parasını ödeyerek daha rahat girebilecektir. Özellikle, 2006 yılında sistemin değişmesi ve barajın aşağı çekilmemesi binlerce kontenjanın açık kalmasına sebep olmuştu. Bu konudan biraz bahsettikten sonra, artık sizler için tercihlerde nelere dikkat etmeniz gerektiğini maddeler halinde sıralıyorum. Bu maddeleri dikkate alarak tercih yaparsanız daha sağlıklı bir yol izlemiş olacaksınız.

-Bu yıl tercih yaparken, tercih edeceğiniz bölümün en küçük taban puanlarından ziyade "başarı sıralamasını" dikkate almanız gerekiyor. Baraj puan netlerinin değişmesinden dolayı, puanlarda oynamalar gözükebilir,çünkü barajı geçen aday sayısı geçen yıla göre daha fazla.

 -Başarı sıralamanızı yaparken bu yıl geniş bir aralıktan başlamanızda fayda olacaktır, mesela başarı sıralamanız 65000 civarlarındaysa ilk 1-2 tercihinize 25000 ya da 30000'den başlayan bölümleri yazabilirsiniz. Ama unutmayın ki,yazacağınız bu bölümler sizin en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmalıdır.

 -Tercihlerinizi yaparken açıkta kalmamanız için dengeli bir tercih sıralaması yapmalısınız. Ölü tercihte bulunmamanız gerekir. Ölü tercih yapmamanızın yolu ise sıralamayı yukarıdan aşağıya düzenli bir şekilde yapmanızdır. Mesela, aynı alandan yaptığınız tercihlerinizde, sıralamanız 35,000 ise ve siz tercihlerinizde sırayla, 23000, 29000 ve 27000 şeklinde yaparsanız ölü tercih yapmış olursunuz, çünkü mantıken 29000 başarı sıralaması olan yere giremezseniz altındaki 27000 başarı sıralaması olan yere zaten giremeyeceksiniz.

 -Ölü tercih yaparken bir noktada şudur ki; yukardaki belirttiğim sıralamada farklı alanlardan tercih yaparsanız ölü tercihe sebep olmazsınız. Mesela yukarıdaki 29000 başarı sıralaması olan bölüm EA-2'den,27000 başarı sıralaması olan bölüm FEN-2'den ise tercihlerinizde bir problem yaşamazsınız,çünkü sistem farklı alanlardan olan bölümleri ölü tercih olarak değerlendirmez.

 -Tercihlerinize yeni bölümleri eklerken, sıralamayı dikkate almanız gerekmiyor,yeni açılan bölümlerin taban puanları ve başarı sıralamasını ilk defa oluşacağı için,tercih listenizde istediğiniz yerde bulundurabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğim maddeler dışında, tercih zamanında "başvurularda" nasıl bir yol izleyeceğiniz sitemizin editörü Maruf Beçene tarafından kaleme alınmıştır, bu konuda onun köşe yazısını okuyabilirsiniz. Siz üniversite adaylarına ise en önemli tavsiyeyi söylemek gerekirse; tercihlerinizde en çok hangi üniversiteyi ve bölümü kazanmak istiyorsanız onu asla yazmaktan çekinmeyin. Eğer ki istediğiniz bölümün başarı sıralaması sizden çok yüksekse, o bölümü, ilk 2 tercihinizde ya da en fazla ilk 3 tercihinizde bulundurmanızda yukarıda da belirttiğim gibi fayda olacaktır. Yerleştirmede öyle olasılıklar oluyor ki, hayatta giremem dediğiniz bölümlere son anda girebiliyorsunuz. Bir diğer tavsiyem ise tercihlerinizi illa ki bir yere yerleşeyim mantığıyla yapmayın. Eğer bir yer kazanıp gitmezseniz, ortaöğretim başarı puanınız yarıya düşüyor ve öbür yıl neredeyse kazanma şansınız hiç kalmıyor.

Sizlerden sorular yavaş yavaş mail adresime gelmeye başlıyor, fakat yoğunluktan dolayı bazı cevaplarda gecikmeler yaşansa bile, hepinizin maillerini elimden gelince okuyorum ve cevaplarınızı gönderiyorum. Sizler tercih konusunda aklınıza takılan soruları oss_dogrutercih@mynet.com adresine göndermeye devam edebilirsiniz.

"UNUTMAYIN Kİ,SİZLER HAYATINIZIN ŞU AN EN ÖNEMLİ BASAMAĞINI ÇIKACAKSINIZ, O YÜZDEN SAĞLAM BİR ADIM BASMANIZ İÇİN DOĞRU BİR TERCİH YOLU İZLEYİN VE KENDİNİZE ŞU SORUYU SORUN:

İLERDE HANGİ MESLEK BENİ  HAYATIM BOYUNCA MUTLU EDECEK?.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.