Örümcek Çorap Kokusunu Sever Mi?

İngiliz ve Kenyalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırma, sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerle beslenen bir örümcek türünün çorap kokusunu sevdiğini ortaya koydu.


Bilimadamları, bu sonucun sıtmayla mücadelede yeni bir dönem başlatabileceğini, evlerde örümcek beslenebileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, Evarcha culicivora türü Doğu Afrika örümceğinin insan kokusuna gelip gelmediğini belirlemek için kirli ve temiz çoraplar kullandılar. Örümceğin tercihi kirli çoraplar oldu. Uzmanlara göre, çorap kokusu, büyük olasılıkla hayvana avının yakınlarda olduğu sinyalini gönderiyor.
İngiltere'deki Canterbury Üniversitesi'nden Fiana Cross ve Kenya'daki Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekolojisi Merkezi'nden Robert Jackson araştırmalarının sonuçlarını Biology adlı dergide yayımladı.
Cross ve Jackson, özellikle kan taşıyan sivrisinekleri avladığı için bu örümcek türüne odaklandıklarını söylüyor. Cross, "Daha deneylere başlamadan bu hayvanların insan kokusunu cazip bulduğunu tahmin etmiştik. Zira bu örümcekler, evlerin ya da yerleşimin olduğu binaların yakınlarındaki otların arasında yaşıyor" dedi.


Bir hamlede 20 sivrisinek


Araştırma kapsamında örümcekler, içinde kirli ya da temiz çorap bulunan kutulardan hava pompalanan kaplara konuldu. Örümceklerin istedikleri zaman kokusuz ortama çıkabilecekleri bir düzenek kuruldu. Örümceklerin kirli çorap kokusuyla doldurulan kaplarda daha uzun süre kaldıkları görüldü.
Fiona Cross, "Örümceklerin insan kokusunu cazip bulması görülmedik birşey" diyor. Cross, bu sonucun örümceklerin kan kokusunu sevmesiyle bağlantılı olabileceğini belirterek, "Kan kokusu alınca çılgına dönüp bir çırpıda, hepsini yemeseler de arka arkaya 20 sivrisinek öldürebiliyorlar. Bunun nedenini bulmak için daha fazla araştırma yapmak gerekiyor" dedi.
Cross, "çirkin ve kana susamış bir yaratık" gibi görünmelerine karşın örümceklerin sıtmayla mücadele insanlara yardımcı olabileceğini söylüyor ve sıtma görülen bölgelerde bu hayvanların evlere alınmasını tavsiye ediyor.

BBC Türkçe

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri