Oruç, kalp sağlığını düzenliyor

Yapılan bilimsel araştırmalarda, oruç süresince bireylerin iyi huylu kolesterol düzeylerinin arttığı, buna karşılık kötü huylu kolesterol ve trigliserid düzeylerinin ise düşmediği belirlendi.

Oruç tutmanın kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda, oruç süresince bireylerin iyi huylu kolesterol düzeylerinin arttığı, buna karşılık kötü huylu kolesterol ve trigliserid düzeylerinin ise düşmediği belirlendi.

Bu durumun oruç tutmanın sağlıklı bireylerde kalp sağlığı açısından faydalı olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, orucun kalp sağlığını düzenlediğini açıkladı.

Ramazan ayında kalp krizi sayısının artmadığını, öte yandan kalp damar hastalığı olduğu bilinen veya bu açıdan yüksek riskli olan bireylerde açlık saatlerinden daha çok, iftarla sahur arasındaki tokluk saatlerinde acil servise başvuruların arttığını dile getiren Dr. Zor, kalp sorunu olan bireylerde, iftar ve sahurda yüksek miktarda, bol kalorili ve yağlı besinlerin hızlı bir biçimde tüketilmesinin kalp krizi riskini artırabileceği uyarısında bulundu. Zor, iftardan hemen sonra içilen sigaranın da bu riski arttırdığını açıkladı.

Hızlı yemek yemenin, doygunluk hissinin gelişmesini engellediğine değinen Zor, "Yemek yeme esnasında kalbin pompaladığı kanın ilave bir kısmı, sindirim sistemine yönlendirildiğinden, hızlı ve aşırı miktarda yemek yendiğinde kalbin iş yükü artıyor. Bu olumsuz etkileri en alt düzeye indirgemek için gıdaların çok iyi çiğnenmesi, yavaş yenilmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenme için iftar ve sahurda aşırı gıda tüketilmemesi, kan şekerini hızla yükselten tatlılardan kaçınılması, kızartmalar yerine haşlamaların tercih edilmesi, çorba veya kahvaltılıklar ile iftarın açılması daha doğru beslenme olacaktır. Özellikle sahurdan sonra ev içerisinde 10 dakika kadar yürünmesi sindirimi rahatlatır ve gün içerisinde insanların kendini daha rahat hissetmesini sağlar." dedi.

Kalp hastalığı olan ve şikayetleri devam eden hastaların düzenli olarak ilaç kullanmaları gerektiğini hatırlatan Zor, oruç süresinin uzun olmasının bu bireylerin ilaç kullanım düzenlerinin etkilenmesine yol açabileceğini söyledi. Bu tür hastaların mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini ifade eden Zor, iftar ve sahurda yeterince sıvı alınması, tüketilen tuz miktarına dikkat edilmesi, kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemek için şeker emilimini yavaşlatan ve zamana yayan lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesinin kalp rahatsızlığı olanlar için daha büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Genel-sağlık Haberleri