Sağlıklı beslenme nasıl olur da bir hastalık haline gelir? İnanması zor ama bilim, insanları uyarıyor; sağlıklı beslenme konusundaki takıntı, sağlığınızı bozabilir. Uzmanlar 'ortoreksiya nervosa' olarak bilinen bu beslenme durumunda belirgin bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Hastalıktan muzdarip olanlar genelde 30 yaş üstü, iyi eğitimli, üst sınıfa mensup kişiler. Anoreksiya hastaları yediklerinin miktarını kısıtlarken, ortoreksiya hastaları kaliteye odaklanıyor.
NE YERLER, NE İÇERLER
Bu kişiler sadece doğadan geldiği gibi saf besinlerle beslenmeyi hedefleyip, onun haricindekilerden kaçınırlar. Bu gıdalardan ne kadar yiyecekleri, bunların nereden ve ne koşullarda geldiği ile aşırı ilgilidirler. Hayatları neredeyse tükettikleri besinlerin sağlık kalitesi üzerine kurulmuştur.
SOSYAL YAŞAMI NASIL ETKİLER
Kişi bu durum nedeniyle hayatını olduğu gibi, dolu dolu ve rahat bir şekilde yaşayamamaktadır. Bireyler aşırı kaygılı bir duruma gelmekte, etraflarındaki kişilerin de beslenmesine bu şekilde yön vermeye çalışmaktadırlar. Rahatsızlığı olan kişiler normalden farklı olarak sosyal, mesleki işlevselliklerinde bozulmalar gösterirler. Günlük hayatları besinlerin niteliğini düşünmekle geçmektedir. Bunun altında yaşamdaki olaylar ile baş edemeyip, günlük streslerden kaçınma çabaları yatabilmektedir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi edilmediği takdirde kansızlık, kemik erimesi gibi vücutsal rahatsızlıkların görülmesi yanında, genelleşmiş kaygı bozukluğu, panik ataklar ve depresyon gibi ruhsal hastalıklara da yol açabilmektedir. Bu durumda olan kişilerin tedavi için psikiyatristlere yönelmesi gerekmektedir. Çünkü sadece bu rahatsızlık bir buzdağının su yüzünde görülen kısmını oluşturmaktadır. Daha derinlerde kişilik sorunları, kaygı bozuklukları bulunabilmektedir.
TAKVİM