Uzmanlar şiddetin giderek yaygınlaşması ve gündelik yaşamın neredeyse bir parçası haline gelmesinin ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtti. İnsanların gün içinde onlarca şiddet içerikli haber duyduklarına dikkat çeken NPİSTANBUL Etiler Polikliniği’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestcioğlu, bu tür haberlerin en çok çocukları etkilendiğini kaydetti.
Dr. Mescitoğlu, “Şiddeti önleme çocukluk döneminden başlamalıyız” dedi. Çocukluk döneminde izlenen her görüntünün, duyulan her sesin, karşılaşılan her durumun ileriki yılarda mutlaka bir yansımasının olacağını dile getiren pisikiyatrist, “Çocuklar gerçek yaşamda haksızlığa uğradıklarında televizyon izler gibi seyirci konumunda kalıyorlar. Şiddet sıradan bir olay gibi algılanıyor. Davranışlarına oyunlarına şiddet doğrudan yansıyor” şeklinde konuştu. Çocukların bu tür olaylardan sonra şiddeti mazur gösterecek nedenler aramaya başladıklarını dile getiren Dr. Mestcioğlu, “Amaç için her yolun mubah olduğu sonucuna varabiliyorlar” ifadesini kullandı.
Herkesin çeşitli ölçülerde şiddet eğilimi olduğunu aktaran Dr. Mestcioğlu, “Çocukluk döneminde bu dürtülerimizi öncelikle fark etmeyi ve sonrasında kontrol etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Kavga edip barışmayı, sakinleşebilmeyi çocukluk döneminde öğrenemezsek büyüdüğümüzde saldırgan, şiddet yanlısı, öfkesini kontrol edemeyen bireyler olabiliriz” diye konuştu.