ÖMSS Sınavına Rekor Başvuru

Engelilere memurluk yolu açacak olan ÖMSS'ye başvurular çığ gibi büyüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Özürlü Memur Seçme Sınavı'yla (ÖMSS) ilgili olarak, ''Arzu ettiğimiz herkesin kendi mesleğine, kendi eğitimine uygun alanda yerleştirme yapılmasıdır'' dedi.

Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay ÖMSS başvurularının tamamlandığını, şu ana kadar yaklaşık 60 bin engellinin başvurusunu aldıklarını söyledi. Daha önce engellilerin bir kamu kurumuna girerken her kamu kuruluşuna tek tek başvurmak zorunda kaldığını ifade eden Çiftçi, ''Bu sınavlar genel sınavlar oluyordu. Örneğin engelli bir elini kullanamıyordu ama diğer kişilerle aynı sürede soruları yapmak zorunda kalıyordu veya kişi görme engelli, destek görmek zorunda kalıyordu'' diye konuştu.

Bütün bu sorunları bir kenara alabilecek bir sınav sistemi yöntemi olarak ÖMSS'yi hazırladıklarını belirten Çiftçi, şunları kaydetti:

''ÖSYM, bu sınav sisteminde çok özel çalışma yaptı. Her engel grubu için özel sorular hazırlandı. 5 ana grupta ayrı ayrı sınavlar yapılacak. Görme engelliler için hazırlanmış farklı şekilde soru formları var. Mesela az görenler için 18 veya 20 puntoyla hazırlanmış sorular var. Hiç görmeyen biri refakatçi yani hem okuyucu hem de yazıcı alabilecek. Sınava giren kişi işitme engelli ise bunlar bazı kelimeleri kullanmakta zorlandıklarından bu kişilere sınavda belli kelimelerin kullanıldığı soru formları gelecek. Onun dışında bedensel engelli olup elini kullanamayanlar için yazıcı desteği sağlanabilecek. Bütün vücudunu kullanmakta zorluk çeken kişiler için de yazıcı desteği sağlanacak. Şizofreni veya benzeri bir rahatsızlığınız varsa talep etmeniz halinde tek kişilik sınıflarda sınava girebilirsiniz.''

HER ENGEL GRUBUNA EŞİT FIRSAT

Sınavın 29 Nisan'da Türkiye'nin 81 ilinde gerçekleştirileceğini kaydeden Çiftçi, her engel grubuna eşit fırsat tanımak adına sınavın bütün illerde yapıldığını, bir kişi dahi başvursa o ilden sınav merkezinin açılacağını belirtti.

Yerleştirmelerin yaz aylarında yapılmasını planladıklarına dikkati çeken Çiftçi, ilk seferde yerleştirmeler bitmeyecek, ikinci bir yerleştirme olacak'' dedi. Alınan puanın iki yıl geçerli olacağına işaret eden Çiftçi, sınavın iki yılda bir de yapılabileceğini söyledi.

Çiftçi, şunları kaydetti:

''Bu devletteki kadroların dolmasıyla ilgilidir. İki yıl içinde yoğun bir şekilde sınav ihtiyacı olursa bunu ÖSYM değerlendirecek. Burada mühim olan doğru yerleştirmenin yapılması. O yüzden sınavda aldığı puanlarla birlikte üniversite sınavı gibi tercihlerini yapabilecekler. Bu tercihlerin sonunda bu yerleştirmeler yapılmış olabilecek. Arzu ettiğimiz herkesin kendi mesleğine, kendi eğitimine uygun alana yerleştirilmesidir. Genelde kamuda gördüğümüz bedensel engellilerin çok daha fazla istihdam edilmesidir. Aynı hak diğer engelli gruplara tanınmıyor. Türkiye'de özürlülük oranlarının görüldüğü düzeyle orantılı bir yerleştirme söz konusu olacak. Bu konuda da Devlet Personel Başkanlığı görev yapacak. Şu anda 20 ila 30 bin arasında boş kadro var. Bu kadar yoğun bir kadroyu bu sınavla hemen yerleştirecek miyiz, bunu hep birlikte göreceğiz. Biraz da bu arkadaşlarımızın başarısına bağlı. Şu anda sınav gününe kadar yoğun bir şekilde ÖMSS hazırlık kursları düzenleniyoruz. Kurslarda engelli arkadaşlarımızın çok hevesli olduklarını görüyoruz.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sınav Haber Haberleri