Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
Bir jeolog olan Tom ve tıbbi danışmanlık yapan Gerri, hayatlarının ikinci baharına gelmiş mutlu bir çifttir. Kariyerlerinde amaçladıklarına ulaşmış, evliliklerinde huzura kavuşmuş bu yaşlı çiftin çevresi ise onların tam tersi duygusal olarak yıpranmış, mutluluğu bir türü yakalayamayan kişilerle sarılmıştır. 30 yaşındaki oğulları Joe, tüm arkadaşları evlenirken kendisi henüz ciddi bir ilişki yaşayamamış bir avukattır. Mary, sürekli olarak iniş çıkışlar yaşayan, alkol sorunu olan bir depresyon hastasıdır. Tom ve Gerri yalnızlıktan bir türlü kurtulamayan Ken, Katie, Carl ve diğer kaybedenleri bir mıknatıs gibi çekmektedir.
Filmin Fragmanı
Birgün Gazetesinden Cüneyt CEBENOYAN'ın izlenimleri:
Usta yönetmen Mike Leigh’nin bu filmi şu ya da bu mesajı vermiyor, hatta doğru dürüst bir hikâye de anlatmıyor. Ama filmin bütün karakterleri akılda kalıyor, özellikle de Mary karakteri. Geçen yıl Cannes’da yarışıp da ödülsüz dönmesi bana inanılır gibi gelmiyor...
“Ömrümüzden Bir Yıl” büyük bir depresyon yaşayan bir kadının görüntüleriyle başlıyor, büyük bir depresyon yaşayan başka bir kadının görüntüleriyle bitiyor. Hayata şu ya da bu şekilde tutunmakta güçlük çeken başka karakterler de var filmde. Ama yine de filmden geriye çok ağır bir duygu kalmıyor. Bütün karakterler son derece inandırıcı çizilmiş ve son derece iyi oynanmış. Belki sonuçta ne olursa olsun bu karakterlerin başına çok büyük belalar gelmeyeceğini de düşünüyoruz. Irak’ta ya da Filistin’de ya da Türkiye’de yaşamıyorlar; eski halinden çok şey yitirmekte olsa da bir refah devletinde, İngiltere’de yaşıyorlar.
DÖRT MEVSİMLİK BİR FİLM
AİLENİN ETRAFINDAKİ KAYBEDENLER
Ailenin çevresinde başka kaybeden karakterler de var. Tom’un arkadaşı Ken ve karısını kaybeden abisi Ronnie ile Ronnie’nin oğlu Carl şu ya da bu şekilde hayatta denge sağlayamamış karakterler. Bütün bu karakterler için Tom ve Gerry’nin evi bir tür vaha işlevi görebiliyor. Gerçi Tom’un alaycılığı Gerry tarafından sınırlanmasa bayağı acıtıcı olabilecek cinsten.
Sonuçta usta yönetmen Mike Leigh’nin bu filmi şu ya da bu mesajı vermiyor, hatta doğru dürüst bir hikâye de anlatmıyor. Ama filmin bütün karakterleri akılda kalıyor, özellikle de Mary karakteri. Oyunculuklar hem abartılı gibi hem de yine de şaşırtıcı derecede iyi geliyor. Diyaloglar inanılmaz derecede iyi yazılmış. Tom ve Gerry’nin müthiş uyumlu ailesine ister sinir olun ister hayran, bu filme kayıtsız kalmayın. Yılın en iyilerinden, belki de en iyisi. Geçen yıl Cannes’da yarışıp da ödülsüz dönmesi bana inanılır gibi gelmiyor.
Filmle ilgili Akşam azetesi'nden Barış BARDAKÇI'nın yorumu:
Yönetmen Mike Leigh'in takipçileri bu hafta vizyona giren 'Another Year - Ömrümüzden Bir Sene'sini de kuşkusuz baş tacı edecektir. Ancak herkesin mutlaka izlemesi gereken, haftanın, hatta sezonun en iyi filmlerinden biri...
Bir filmin dünyası bambaşka harikuladelikler barındırabilir. Karakterler yaşamın sırrını çözmüş ya da dünyayı kurtarmanın arifesinde olabilir. Bir film, yarattığı atmosferin baş sorumlusudur. İngilizlerin usta yönetmeni Mike Leigh'in 'Another Year - Ömrümüzden Bir Sene'si insanlık ruhunu inceden inceye süzen katıksız insanca bir film. Leigh'in karakterleri, iki sokak ötedeki bir evde yaşıyor, az sonra gelecek misafir, çoktandır görmediğiniz bir arkadaşınız, sizden yardım isteyen bir akrabanız... Örnekleri çoğaltmak mümkün!
Banliyöde huzurlu bir yaşam süren bir çift Tom ve Gerri. Artık hayatlarının yarısını çoktan geride bırakmış, zamanlarını daha çok toprakla, bahçe işleriyle ve arkadaşlarıyla geçiriyorlar. Bu anlatılan, onların bir yılıdır. Çocukları, yakın akrabaları, arkadaşlıkları... Özellikle de Gerri'nin bir arkadaşı, Mary! Gizliden flört etmeyi seven, yalnız, alabildiğine güvensiz, kendini şarap kadehlerinde ya da parasını gereksiz yere otomobil almak gibi harcamalarda arayan bir kadın... Tom ve Gerri'nin kendisinden neredeyse bir kuşak geride oğulları Joe'ya da açıktan açığa meyilli!
Yönetmen Mike Leigh, ilkbahar-yaz-sonbahar-kış dönemlerine bölerek anlattığı 'Ömrümüzden Bir Sene'de 'ömrümüzden iki saati' alıp götürüyor ama geride sabredenler için tarifsiz tatlar bırakıyor. Burukluğu duyguları sömürmeden, film boyunca içilen şarapların dozunda veren, yalnızlığı gizli başkarakteri Mary'nin gözlerinde veren, hayatın 'sevmek' olduğunu hiç de öyle bağırıp çağırmadan sakin ve sade anlatan, bir çeşit insanlık vaziyeti bu film. Sabah kahvaltısında zeytinyağı gezdirilmiş taze bahçe domatesi kadar keyifli, az bulunur ve değerli... 2010 Cannes Film Festivali'nde yarışma bölümünde yarışıp, Oscar'larda da en iyi özgün senaryo adayı olmuştu 'Ömrümüzden Bir Sene'. Özellikle Mary rolünde Lesley Manville'in müthiş oyunculuğuna dikkat demeli! Mike Leigh'in takipçileri yönetmenin bu filmini de kuşkusuz baş tacı edecektir ama geride kalanların mutlaka izlemesi gereken, haftanın, hatta sezonun en iyi filmlerinden...