Ölümü İntiharları Etkiledi

Türkiye’de en az forma giyen yabancı oyuncu olarak akıllarda kalan Alman kaleci Robert Enke’nin intiharı Almanya'da intiharları arttırdı.

 Türkiye’de en az forma giyen yabancı oyuncu olarak akıllarda kalan Alman kaleci Robert Enke’nin yaklaşık dört yıl önceki intiharının, Almanya’daki intiharları belli bir dönem içinde artırdığı ve bu durumda medyada beliren haberlerin de etkili olduğu tespit edildi.

Bilim insanları, 2003 yılında Fenerbahçe’de sadece 13 gün forma giydikten sonra ülkesine dönen Alman milli takımı ve Hannover 96’nın eski kalecisi Robert Enke’nin intiharının, Almanya’da tren önüne atlayarak intihar etme üzerinde uzun süreli etkisi olup olmadığını araştırdı.

Araştırma, Almanya’nın Leipzig Üniversitesi Psikiyatri ve Alman Demiryolu Şirketi’nin (Deutsche Bahn A.G.) Sağlık Bölümü’ndeki uzman doktorlar tarafından yapıldı.

Alman Demiryolu’nun vaka listesindeki bilgilerle derlenen veriler üzerinde istatistiki bir çalışma yapıldı. Araştırmadan Enke’nin ölümünden önceki iki yılda (10 Kasım 2007- 9 Kasım 2009) ve Enke’nin ölümünden sonraki iki yılda (11 Kasım 2009-11 Kasım 2011) gerçekleşen intiharlar incelendi.

İntihar Sayısı Arttı

Karşılaştırmaya göre, Enke’nin intiharından önceki iki yılda toplam 1681 kişi intihar etmişken, Enke’nin intiharından sonra intihar sayısında yüzde 18.8 artış görüldü. Ayrıca, Enke’nin ölümünü takip eden iki haftada da intiharların iki katına çıktığı belirtiliyor.

Bu artışın sebebini daha iyi bulmak için diğer faktörleri de inceleyen araştırmacılar, ülkedeki işsizlik oranına bakarak, işşizliğin önceki yıllara göre düşüşe geçtiğinden ekonomik sorunlarla intihar olma olasılığının düşük olduğunu belirtti. Veriler ek olarak, bu vakalarda en çok erkeklerin intihar ettiği belirtildi.

Toplu İntihar Etkisi

Yazılı, sözlü medyada duyduğu, gördüğü ve değinilen intiharları taklit ederek teşebbüs edilen intiharlara “copycat suicide” adı veriliyor. Werther Etkisi olarak da bilinen bu davranışlar, özellikle kitleleri ölüme sürükleyebiliyor.

Enke’nin Almanya’daki ünü sebebiyle uzmanlar “copycat intiharı”nı da göz önünde bulundurarak, Enke’nin ölüm yıldönümüne yakın süreci de her iki yıl için inceledi.

Bu dönemlerde demiryollarında intihar sayısında belirgin fark olmadığını buldu. Araştırmacı grup bu durumu, Alman medyasının Enke’nin depresyon sebebiyle intiharını objektif vermesine bağladı.

2003-2004 sezonunda Fenerbahçe Spor Klubü’nde kaleci olarak sözleşmesi bulunan Alman oyuncu Robert Enke 10 Kasım 2009 yılında Almanya’da hızlı trenin önüne atlayarak intihar etmişti. 32 yaşında ölen Enke, ligde en az oynayan oyuncu olarak Fenerbahçe tarihine geçmişti.

Enke’nin intiharını konu alan araştırma, Journal of Affective Disorders dergisinde bu ay yayımlandı.

ntvmsnbc 

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?