Okulların açılmasına az bir zaman kala uzmanlar, okul fobisi konusunda aileleri uyararak, çocuklara okula başlamadan önce okul konusunda güzel şeylerden bahsedilmesini önerdi.
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, okul fobisinin nedensiz gözükse de, korkuyu oluşturan bazı temel kaynaklarının bulunduğunu belirterek, "Bunların en önemlisi aşırı koruyucu aile tutumlarıdır. Okul fobisi olan çocukların daha önceki yıllarında anneleri tarafından aşırı özen içinde büyütüldükleri tespit edilmiştir" dedi.
Bu tür annelerin sürekli çocuklarını gözettiğini ve tüm isteklerini yerine getirdiğini kaydeden Dr. Coşkun, "Çocuklarını gözlerinin önünden bir an olsun ayırmak istemeyen koruyucu anneler özellikle çocuklarının bedensel rahatsızlıklarıyla yakından ilgilidirler. Aşırı koruma neticesinde annelerine bağımlı hale gelen çocuklara anneden ayrı kalma korkusu okul fobisinin en önemli nedenidir. Çocuk anneden ayrı kaldığında annesine ya da kendisine bir şeyler olacağı endişesi yaşar. Böyle bir durumda bedensel şikayetlerde bulunan çocuk bazen hırçınlık nöbetlerine girer ve sürekli ağlayabilir. Bundan başka çocuğun okuldaki arkadaşları arasında pasif kalacağı ve başarılı olamayacağı gibi korkuları da okul fobisine neden olabilir. Çocuk kendisini derslerle ilgili konularda yetersiz hissedebilir. Bu durumda çocuk bu endişelerinin doğru olmadığına ikna edilmelidir. Ayrılık endişesi, değişikliklere karşı uyum güçlüğü ve sıkıntılar da okul fobisinin nedenleri arasında sayılabilir" ifadelerini kullandı.
OKUL FOBİSİNDEN KORUNMANIN YOLLARI
Okul fobisinden korunmak için önerilerde bulunan Dr. Coşkun, "Okul fobisinden korunmak ve eğer oluşmuşsa yenmek için şunlar yapılabilir; çocuklarınıza daha okula başlamadan okul konusunda güzel şeylerden bahsedin ve onları okula özendirin. Bu konuda kendi okul yaşantılarınızdaki güzel örnekler de faydalı olabilir. Kesinlikle çocuğunuzu arkadaşlarıyla karşılaştırma gayretine girmeyin. Ayrıca öğretmeniyle birlikte okul gezilerek okulun güzel yanları çocuğa anlatılarak okulun sevilmesine çalışılabilir. Çocuğa içinde bulunduğu durumu anladığımız ve ona yardımcı olacağımız mesajı vermeliyiz. Çocuğa yönelik eleştiriye dayalı, aşağılayan, korkutan ve onu sindirmeye çalışan yaklaşımlar başarıya ulaşamayacağı gibi daha sonra oluşacak daha büyük sorunlara neden olabilir. Bazen bu tür yaklaşımlar başarıya ulaşmış gibi görünse de çocuklar üzerinde ileride sorun olabilecek olumsuz bir iz bırakabilmektedir. Bütün bunlara rağmen başarılı olunamıyorsa bir uzmandan profesyonel yardım almak zaruridir" diye konuştu.
İHA